Europarlament dnes ratifikoval asociačnú dohodu medzi EÚ a Moldavskom

NETKY.SK • 13 November 2014, 12:32 • 2 min
Europarlament dnes ratifikoval asociačnú dohodu medzi EÚ a Moldavskom

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) dnes v Bruseli odignorovali obavy prejavené Ruskou federáciou a ratifikovali asociačnú dohodu medzi Moldavskom a Európskou úniou.

slovakia

left justify in out

Asociačná dohoda, ktorej súčasťou je prehĺbená a komplexná dohoda o zóne voľného obchodu (DCFTA), by mala položiť základ pre posilnenie politickej spolupráce a hospodársku integráciu medzi EÚ a Moldavskom a zabezpečí vzájomný voľný prístup na trh.

 

Poslanci schválili asociačnú dohodu pomerom hlasov 535 "za" ku 94 "proti"; 44 sa zdržalo hlasovania. Europoslanci zároveň zdôraznili, že podpis asociačnej dohody, ku ktorému došlo 27. júna, ako aj jej dnešná ratifikácia "nepredstavujú konečný cieľ vo vzťahoch medzi EÚ a Moldavskou republikou".

 

"Ratifikácia asociačnej dohody medzi EÚ a Moldavskom je jasným potvrdením úspechu politického a ekonomického reformného procesu v Moldavsku, ktorý potvrdzuje európsku perspektívu tejto krajiny a svedčí o jej odhodlaní vstúpiť napokon do EÚ," uviedol spravodajca uznesenia, litovský liberálny poslanec Petras Auštrevičius.

 

Poslanci v uznesení zdôraznili potrebu plnej implementácie asociačnej dohody. Zároveň však vyzvali na komplexnú informačnú kampaň pre verejnosť, ktorá by občanov oboznamovala s výhodami plynúcimi z uplatňovania dohody.

 

Asociačná dohoda sa vzťahuje na "celé medzinárodne uznané územie Moldavskej republiky" a jej účinky sa musia vzťahovať aj na Podnestersko, ktoré je neoddeliteľnou súčasťou Moldavska, zdôraznili poslanci. Europarlament požaduje, aby EÚ zohrávala väčšiu úlohu v snahe o efektívne vyriešenie podnesterskej otázky medzi Kišiňovom a Tiraspolom.

 

Poslanci v uznesení zdôraznili, že úloha, ktorú zohráva Rusko v kríze na Ukrajine, zmenila geopolitické usporiadanie a ovplyvnila aj vzťahy medzi EÚ a Moldavskom. EP v tejto súvislosti vyzval Ruskú federáciu, aby v plnej miere rešpektovala územnú celistvosť Moldavskej republiky a jej európsku voľbu. 

 

Poslanci zároveň odsúdili využívanie obchodu zo strany Ruska ako nástroja na destabilizáciu regiónu a podporili iniciatívy na zmiernenie následkov ruského embarga na dovoz moldavských výrobkov. 

 

"Je v našom záujme, aby sme otvárali nové trhy a povzbudzovali  krajiny v našom susedstve k lepšej ekonomickej, ale tiež politickej spolupráci. Asociačné dohody sú práve tým nástrojom, ktorým podporujeme dôležité transformačné procesy v týchto krajinách," uviedol v tejto súvislosti slovenský europoslanec Eduard Kukan (SDKÚ-DS).

 

Asociačná dohoda bude plne právne účinná až po svojej ratifikácii národnými parlamentmi všetkých 28 členských štátov EÚ. Moldavsko ratifikovalo asociačnú dohodu 2. júla 2014.

 

Moldavský premiér Iurie Leanca v prvej reakcii na rozhodnutie Európskeho parlamentu uviedol, že ide o historickú udalosť pre jeho krajinu.

 

Moldavsko stojí pred voľbami do 101-členného parlamentu, ktoré sa budú konať 30. novembra a budú veľkou skúškou pre zbližovanie sa tejto vnútrozemskej východoeurópskej krajiny s EÚ. Podľa prieskumov verejnej mienky sú favoritmi vo voľbách moldavskí komunisti, ktorí preferujú užšie väzby na Rusko, avšak proeurópsky orientovaná koalícia liberálnych a demokratických strán by mohla vytvoriť dostatočnú parlamentnú väčšinu.

 

V súvislosti s parlamentnými voľbami v Moldavsku europarlament vyšle do tejto krajiny sedemčlennú delegáciu pozorovateľov, ktorú povedie slovinský poslanec Igor Šoltes zo skupiny Zelení/EFA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies