Európania znižujú spotrebu antibiotík, rastie však antimikrobiálna rezistencia

NETKY.SK • 15 November 2013, 15:46 • 2 min
Európania znižujú spotrebu antibiotík, rastie však antimikrobiálna rezistencia

BRUSEL - Od roku 2009 sa v Európskej únii znížilo používanie antibiotík u ľudí a zvýšilo sa povedomie verejnosti o tom, že antibiotiká sú neúčinné pri liečbe vírusových ochorení. Vyplýva to z prieskumu, ktorý dnes zverejnila Európska komisia (EK).

slovakia

left justify in out

Pozitívne údaje z prieskumu však zatieňujú najnovšie dáta Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC). Tie ukazujú, že sa v Európe sa zvýšil počet multirezistentných baktérií odolných voči karbapenémom, antibiotikám poslednej záchrany u mnohých bakteriálnych infekcii. 

Komisia preto zintenzívňuje boj proti antimikrobiálnej rezistencii (AMR) financovaním 15 nových výskumných projektov a vytvorením harmonizovaných pravidiel pre zber súvisiacich údajov.

"Skutočnosť, že antibiotiká, ktoré dokázali liečiť v minulosti smrteľné bakteriálne infekcie a zachránili mnoho životov, sú čoraz menej účinné, je znepokojujúca. Chcem zdôrazniť, že komisia pristupuje k problému antimikrobiálnej rezistencie s mimoriadnou vážnosťou," zdôraznil eurokomisár pre zdravie Tonio Borg.

Komisár zopakoval záväzky EK pokračovať v akčnom pláne z novembra 2011 zameranom na zabránenie šírenia antimikrobiálnej rezistencie u ľudí aj zvierat. Rezistentné baktérie sa totiž môžu prenášať zo zvierat na ľudí prostredníctvom potravinového reťazca alebo priamym kontaktom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies