Európania počas dovolenky môžu hľadať pomoc na každej ambasáde EÚ

NETKY.SK • 28 Júl 2011, 08:28 • 2 min
Európania počas dovolenky môžu hľadať pomoc na každej ambasáde EÚ

Európania počas dovolenky môžu hľadať pomoc na každej ambasáde EÚ

slovakia

left justify in out

img

Jedna šestina občanov EÚ má podľa údajov Európskej komisie v úmysle stráviť tohtoročnú dovolenku mimo členských krajín únie. Každoročne obyvatelia EÚ uskutočnia celkovo 90 miliónov pracovných alebo dovolenkových ciest do zahraničia, pričom nie vo všetkých štátoch, kde sa ocitnú, má ich krajina veľvyslanectvo alebo konzulát. Na otázku, na koho sa v takomto prípade obrátiť v stave núdze, EÚ ponúka riešenie.
      Všetci občania EÚ majú určité práva spojené s občianstvom EÚ. Napríklad, ak Slovenská republika nemá v danom štáte zastúpenie, občania SR sa môžu so žiadosťou o pomoc obrátiť na veľvyslanectvo alebo konzulát ktoréhokoľvek iného členského štátu EÚ.
      Toto právo sa vzťahuje na bežné situácie, ako odcudzenie pasu, vážnu nehodu alebo ochorenie, ale aj na výnimočné krízy, akou boli napríklad nedávne udalosti v Líbyi.
      Na zvýšenie povedomia o tomto práve budú vo všetkých nových pasoch EÚ uvedené informácie o konzulárnej ochrane, spolu s webovou stránkou EÚ, na ktorej možno nájsť podrobné informácie o miestach, na ktoré sa môžete obrátiť so žiadosťou o pomoc počas dovolenky mimo EÚ: www.consularprotection.eu.
      Dvadsať členských štátov túto prax už zaviedlo alebo potvrdilo, že ju zavedie v prípade všetkých nových pasov. Zvyšné členské štáty by sa mali čoskoro pripojiť.
      „Je dôležité, aby si občania EÚ pri svojich cestách do zahraničia už toto leto boli vedomí svojich práv,“ uviedla dnes Viviane Redingová, podpredsedníčka Európskej komisie a komisárka EÚ pre spravodlivosť. Pripomenula, že ak ich krajina nie je zastúpená v danom štáte mimo EÚ, majú títo občania právo obrátiť sa na konzulát alebo veľvyslanectvo iného členského štátu EÚ, pričom majú práva na ochranu za rovnakých podmienok ako štátni príslušníci členského štátu, na ktorého veľvyslanectvo sa obrátili.
      S cieľom posilniť tieto práva a uľahčiť poskytovanie bežnej konzulárnej ochrany občanom EÚ, Európska komisia počas nadchádzajúcich šiestich mesiacov navrhne nové legislatívne opatrenia v oblasti koordinácie a náhrady finančných prostriedkov. Konzulárna ochrana podľa komisárky Redingovej súvisí s európskou solidaritou. Občania EÚ by mali vedieť, kde môžu vyhľadať pomoc, ak ju potrebujú a nemali by sa obávať zbytočných administratívnych postupov.
      Všetkých 27 členských štátov EÚ má diplomatické zastúpenie len v USA, Číne a Rusku. Tohtoročné krízy, ktoré prepukli v Líbyi, Egypte alebo Jemene, poukázali na potrebu konzulárnej pomoci pre cudzích štátnych príslušníkov v núdzi. Počas vypuknutia ľudového povstania v Líbyi sa tam nachádzalo približne 6000 občanov EÚ, ale iba osem členských štátov má v Líbyi svoje diplomatické zastúpenie.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies