Európania na prvomájových mítingoch protestovali voči reštriktívnym opatreniam

NETKY.SK • 1 Máj 2012, 22:20 • 2 min
Európania na prvomájových mítingoch protestovali voči reštriktívnym opatreniam

Európania na prvomájových mítingoch protestovali voči reštriktívnym opatreniam

slovakia

left justify in out

img

Tisíce pracujúcich v Európe dnes na tradičných prvomájových zhromaždeniach protestovali voči výdavkovým škrtom svojich vlád, pred víkendovými voľbami v Grécku a Francúzsku, kde sa očakáva, že voliči potrestajú svojich vedúcich predstaviteľov za reštriktívne opatrenia.
Odborové zväzy v Grécku, Španielsku, Portugalsku, Taliansku a Francúzsku využívajú tradičné pochody na Sviatok práce, aby vyjadrili svoj hnev nad šetrením verejných financií v eurozóne.
V talianskom Turíne došlo nakrátko k zrážkam demonštrantov s poriadkovou políciou a v stredotalianskom meste Rieti si tisíce účastníkov pochodu vypočuli vodcov troch najväčších odborových zväzov krajiny, ktorí odsúdili reformy premiéra Maria Montiho.
V Madride vzdorovali desiatky tisíc demonštrantov na hlavnom námestí dažďu, zatiaľ čo v Aténach pochodovalo asi 5000 pracujúcich, dôchodcov a študentov s transparentmi Vzbúrme sa teraz! a Zdaňte bohatých!
Vo Francúzsku bude dnes prezident Nicolas Sarkozy súťažiť s odborovými zväzmi, kto pritiahne viac ľudí, či odbory na prvomájové sprievody alebo Sarkozy na míting pred nedeľňajším druhým kolom prezidentských volieb.
Zdá sa, že francúzski voliči dajú prednosť hospodárskemu rastu propagovanému prezidentským kandidátom socialistov Francoisom Hollandeom pred šetriacimi opatreniami Sarkozyho vlády. Líderka ultrapravicového Národného frontu Marine Le Penová, ktorá v prvom kole prezidentských volieb obsadila tretiu, nepostupovú priečku, avšak so ziskom takmer 18 percent hlasov, oznámila, že v druhom kole odovzdá neplatný hlas, tj. nebude hlasovať ani pre jedného z kandidátov.
Ultrapravicové hnutie v talianskom regióne Emilia Romagna dnes umiestnilo plagáty pred niekoľkými cintorínmi s nápisom: Šťastný Sviatok práce vám, ktorí ste spáchali samovraždu. Nezamestnanosť stúpa a ľudia, ktorí prišli o prácu, čoraz častejšie páchajú samovraždu.
Protestujúci v Turíne vypískali starostu mesta, ktorý viedol slávnostný sprievod, obviňujúc ho, že nerobí dosť pre vytváranie pracovných príležitostí v meste, kde má hlavné sídlo talianska automobilka Fiat.
V Portugalsku očakávali dva hlavné odborové zväzy desiatky tisíc pracujúcich na mítingoch v Lisabone a ďalších veľkých mestách, ktoré sa niesli pod heslom Proti vykorisťovaniu a zbedačovaniu, za zmenu politiky. Odborový zväz CGTP, ktorý má 700.000 členov, odmietol podpísať pakt o reformách pracovného trhu, požadovaných Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom spolu s balíčkom finančnej pomoci pre krajinu. Portugalsko uplatňuje prísne reštriktívne opatrenia, ktoré prehĺbili jeho recesiu a zvýšili nezamestnanosť na rekordnú výšku približne 15 percent.
Nezamestnanosť v Španielsku stúpla v prvom štvrťroku na takmer 25 percent, čo je približne dvojnásobok priemeru v EÚ.
Radoví Gréci, kde je situácia tiež veľmi vážna, hovoria, že chcú "zostať v EÚ a v eurozóne. Uvedomujeme si, že je kríza, ale je neprijateľné, že dokonca aj teraz sa bohatí stávajú ešte bohatšími a chudobní ešte chudobnejšími," citovala jedného z pracujúcich agentúra Reuters.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona