Európania chcú pitnú vodu chrániť úpravou legislatívy, myšlienku podporili aj Slováci

NETKY.SK • 5 Február 2018, 09:06 • 2 min
Európania chcú pitnú vodu chrániť úpravou legislatívy, myšlienku podporili aj Slováci

BRUSEL – Na základe aktivity Európanov, ktorí podpísali petíciu o zlepšení kvality pitnej vody a prístupu k nej, Európska komisia vydala pokyn na úpravu európskej legislatívy.

slovakia

left justify in out

Ide tak o prvý návrh zo strany občanov, s cieľom zlepšiť kvalitu pitnej vody. Legislatívna úprava je výsledkom iniciatívy občanov EÚ Right2Water (Právo na vodu), ktorá bola registrovaná v máji 2012. V rámci 28 členských štátov sa podarilo vyzbierať 1,6-milióna podpisov, pričom ani Slovákom táto téma nebola ľahostajná a podporilo ju celkovo 21-tisíc ľudí. Čím získala potrebný počet podpisov a organizátori ju mohli predložiť EK.


Cieľom tejto iniciatívy je zlepšiť prístup k bezpečnej pitnej vode pre všetkých Európanov a posilniť postavenie spotrebiteľov. To znamená, že dodávatelia vody by mali konkrétnejšie informovať o spotrebe vody, štruktúre cien či ceny za liter, aby sa dalo ľahko porovnať o koľko je balená voda drahšia, ako tá z vodovodu.

 

Európska Komisia túto iniciatívu víta, pretože môže prispieť k zníženiu používaných plastov a tak ľahšie dosiahnuť stanovené environmentálne ciele. Prvý podpredseda Komisie Frans Timmermans vyzdvihol, snahy Európanov, ktorí žiadajú konkrétne opatrenia vedúce k zaručeniu prístupu k bezpečnej pitnej vode. Európska exekutíva to vzala na vedomie a navrhla modernizáciu už existujúcej legislatívy. Informoval portál euractiv.sk.


Európska Komisia si cení pozitívny prístup občanov EÚ ku kvalitnej pitnej vode, pričom treba myslieť aj na budúce generácie a nepotláčať fakt, že pitnej vody je na Zemi čoraz menej a preto si ju treba vážiť a zbytočne ňou neplytvať. Takouto úpravou chce EK podporiť obehové hospodárstvo a prinútiť členské krajiny, aby problémy s pitnou vodou riešili efektívne.  


Ďalším krokom bude aj informovanosť miestneho obyvateľstva v mieste bydliska, aby sa tak zvýšila dôvera k vode z vodovodu. Nové opatrenia by podľa odhadov mohli znížiť výskyt potenciálnych zdravotných rizík u obyvateľstva v súvislosti s kvalitou pitnej vody zo štyroch na menej ako jedno percento. Súčasne viac apelovať na ľudí, aby konzumovali vodu z vodovodu, čím sa zníži aj samotná spotreba plastov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona