Európa vyhlásila vojnu pašerákom ľudí

NETKY.SK • 23 Apríl 2015, 15:50 • 2 min
Európa vyhlásila vojnu pašerákom ľudí

VALETTA - Vo štvrtok sa na Malte konal pohreb 24 nájdených obetí, ktoré zahynuli počas nedeľného potopenia lode spolu so stovkami nelegálnych migrantov.

slovakia

left justify in out

Táto tragédia, jedna z najväčších svojho druhu, šokovala Európu a zintenzívnila politické úsilie o zastavenie plavieb organizovaných prevádzačmi. Komisár pre imigráciu a vnútorné záležitosti EÚ Dimítris Avramópoulos v tejto súvislosti povedal, že situácia sa musí zmeniť. "Musíme konať teraz. Budeme konať teraz," prisľúbil a dodal, že "Európa vyhlásila vojnu pašerákom ľudí". Európa je zjednotená v tomto úsilí a bude pritom spolupracovať so svojimi partnermi mimo kontinent, povedal komisár na Malte. Poukázal zároveň na to, že pašovanie ľudí nie je len európsky problém, ale globálny.

 

Európska komisia (EK) predstavila v reakcii na tragédiu 10-bodový akčný plán, ktorý zahŕňa viacero "okamžitých krokov" na riešenie krízy. Lídri EÚ sa vo štvrtok venujú problému nelegálnej migrácie na mimoriadnom summite v Bruseli. Zaoberajú sa aj akčným plánom a Avramópoulos vyjadril nádej, že sa dohodnú na finančných, ľudských a materiálnych zdrojoch, ktoré umožnia jeho implementovanie. Plán predpokladá predovšetkým posilnenie operácií európskej pohraničnej agentúry Frontex za účelom ochrany hraníc a záchrany životov a boj proti pašerákom. Členské štáty v tom majú podporovať spoločné inštitúcie EÚ pôsobiace v tejto oblasti (Europol, Frontex, EASO, Eurojust). 

 

Predpokladá sa, že pri nedeľnom potopení lode desiatky kilometrov od pobrežia Líbye mohlo zahynúť až okolo 900 ľudí, čo z nej robí jednu z najhorších tragédií v súvislosti s masovým prílevom nelegálnych migrantov do Európy naprieč Stredozemným morom. Telá väčšiny obetí sa nenašli, keďže mnoho migrantov bolo zrejme zavretých v podpalubí a z potápajúcej sa lode nemohli uniknúť. Zachránených ľudí vrátane dvoch členov posádky previezli do Talianska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona