Európa stojí pred okamihom pravdy, uviedol šéf UNHCR

NETKY.SK • 4 September 2015, 12:20 • 2 min
Európa stojí pred okamihom pravdy, uviedol šéf UNHCR

ŽENEVA - Reakcia Európskej únie na utečeneckú krízu bude pre EÚ "medzníkom", vyhlásil dnes vysoký komisár OSN pre utečencov António Guterres.

slovakia

left justify in out

Varoval, že rozdelená únia prinesie úžitok len pašerákom a obchodníkom s ľuďmi. EÚ musí pomôcť viacerým migrantom legálne vstúpiť na svoje územie a podľa predbežného odhadu poskytnúť približne 200.000 miest pri ich presídľovaní, uviedol Guterres. Únia musí takisto viac pomáhať preťaženým krajinám ako Grécko, Maďarsko a Taliansko, napísal šéf Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).


"Pre Európsku úniu je to medzník a teraz nemá inú možnosť, ako zmobilizovať všetku svoju silu okolo tejto krízy. Jediný spôsob, ako môže EÚ tento problém vyriešiť, je uplatňovať spoločnú stratégiu založenú na zodpovednosti, solidarite a dôvere," dodal Guterres.


Hoci počty utečencov stúpajú, EÚ nesie pomerne malú záťaž v podobe utečencov pred sýrskou vojnou. Jej následkom sú štyri milióny utečencov v krajinách susediacich so Sýriou a ďalších 7,6 milióna obyvateľov vysídlených na území samotnej Sýrie.


Žiadna krajina EÚ by nemala odmietať niesť svoj podiel záťaže, uviedol Guterres. Podľa neho musia všetci urobiť "zásadné zmeny" a umožniť prijatie väčšieho počtu presídľovaných ľudí. Musia tiež rozšíriť vízové, sponzorské a štipendijné programy a ďalšie spôsoby, umožňujúce vstúpiť na územie EÚ legálne.


"Solidarita nesmie byť iba povinnosťou niekoľkých členských štátov EÚ," uviedol bývalý portugalský premiér Guterres.


Tento rok sa už pokúsilo preplaviť cez Stredozemné more vyše 300.000 ľudí a vyše 2600 ich dotiaľ pri tom zahynulo.
Guterres napísal, že fotografia utopeného trojročného sýrskeho chlapčeka vyplaveného na tureckú pláž, ktorá sa tento týždeň bleskovo rozšírila v sociálnych médiách, "pohla srdcami svetovej verejnosti", ale EÚ zatiaľ nedokázala nájsť komplexné spoločné riešenie.


"Európa stojí pred okamihom pravdy. Práve nastal čas potvrdiť hodnoty, na ktorých bola postavená," dodal šéf UNHCR.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona