Európa sa z holokaustu nepoučila, útočí premiér Netanjahu

NETKY.SK • 17 December 2014, 19:10 • 2 min
Európa sa z holokaustu nepoučila, útočí premiér Netanjahu

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredu slovne zaútočil na Európu, ktorá sa podľa neho nepoučila z nacistického vyvražďovania Židov počas druhej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Líder židovského štátu takto reagoval na stredajšie rozhodnutie Súdneho dvora EÚ dočasne odstrániť palestínske radikálne hnutie Hamás zo zoznamu teroristických organizácií. Netanjahu vo vyhlásení svojej kancelárie okrem iného poukázal na "nespočetné vojnové zločiny a teroristické činy", ktorých sa Hamás podľa neho dopustil. Ako ho cituje vyhlásenie, "zdá sa, že príliš mnohí v Európe, na ktorej pôde zavraždili šesť miliónov Židov, sa nič nenaučili. No my v Izraeli, my sme sa poučili a budem pokračovať v obrane nášho ľudu a nášho štátu proti silám teroru, tyranie a pokrytectva".

 

Súdny dvor v rozhodnutí konštatoval, že EÚ zaradila Hamás v roku 2001 na teroristický zoznam na základe informácií z médií a internetu a nie na základe skúmania a hodnotenia jeho činov, čo je podľa súdu nedostatočné. Všeobecný súd EÚ zdôraznil, že dnešný verdikt nemení klasifikáciu Hamásu ako teroristickej organizácie. EÚ má teraz dva mesiace na odvolanie sa proti tomuto rozhodnutiu na Súdnom dvore EÚ. 

 

Hamás (Hnutie islamského odporu) vzniklo v roku 1987 s cieľom bojovať za palestínsku samostatnosť a proti Izraelu. Od roku 2006 vládne v palestínskom Pásme Gazy, ktoré je dejiskom opakovaných vojenských operácií zo strany izraelskej armády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies