Európa sa vzdá Nord Streamu 2 – dátum už oznámili

NETKY.SK • 8 September 2021, 16:23 • 2 min
Európa sa vzdá Nord Streamu 2 – dátum už oznámili

MOSKVA – Brusel je presvedčený, že do roku 2046 už Európa nebude potrebovať ruský plyn a prejde na obnoviteľné zdroje. Priorita – zelený vodík, slnečná a veterná energia. EÚ dúfa, že to zmení rovnováhu na medzinárodnej scéne.

slovakia

left justify in out

„Najneskôr o 25 rokov zastavíme dovoz ruského plynu a Ukrajina by sa na to mala pripraviť. Rovnako ako v iných krajinách musíte vedieť, čo robiť, keď sa to stane,“ varovala Angela Merkelová počas návštevy Kyjeva. Vyzvala na rozvoj alternatívnej energie.

 

Pred rokom navrhla EÚ stratégiu rozsiahleho využívania zeleného vodíka získavaného z obnoviteľných zdrojov energie. Na to sú vyčlenené veľké finančné prostriedky: do roku 2025 plánujú investovať do projektu od 180 do 470 miliárd eur. Podľa koncepcie Bruselu sa Kyjev môže stať jedným z hlavných partnerov.

 

Využívanie alternatívnych zdrojov

 

Francúzi, Nemci a Rakúšania bojujú o titul vedúcej vodíkovej krajiny. V Nemecku už vlaky jazdia na toto ekologické palivo, čiastočne ho používajú na vykurovanie namiesto zemného plynu. V súčasnosti sa v krajine buduje najväčší závod na výrobu vodíka elektrolýzou.

 

Prečítajte si tiež: Náklady na recykláciu sú vyššie ako ceny novovyrobených plastov

 

Belgicko a Holandsko chcú otestovať riečne plavidlo na zelené palivo. V Rakúsku spustili tri najväčšie spoločnosti niekoľko spoločných projektov na využitie vodíka v oceliarskom priemysle.

 

Vo svete obnoviteľnej energie sú cenné kovy vzácnych zemín, lítium, kobalt. Brusel preto nadväzuje aktívne vzťahy s africkými krajinami, kde sa tieto minerály ťažia. Medzi potenciálnymi dodávateľmi je Ukrajina. Ložiská tam rozvíjajú ešte od sovietskych čias. Rokovania prebiehajú od jesene minulého roku, vo februári sa EÚ rozhodla vyčleniť ďalších 800-tisíc eur a zahrnúť dodávky kritických surovín do programu technickej pomoci Kyjevu.

 

Globálne otepľovanie 

 

Hlavným argumentom pre Západ je boj proti globálnemu otepľovaniu. V tomto ohľade sa EÚ neobmedzuje iba na presvedčovanie a diplomaciu – tamojší trh bude pre nedostatočný ekologický tovar jednoducho zatvorený, tvrdia odborníci. Od roku 2030 Brusel zavedie daň z uhlíkovej stopy – bude sa vzťahovať na všetky výrobky, ktorých výroba a dodanie sú spojené s emisiami oxidu uhličitého.

 

Možno vás zaujme: Podobnosť mŕtvych stromov s fosílnymi palivami? Toto by ste naozaj nečakali!

 

Rusko chápe riziká a už začalo s EÚ diskutovať o zelenom kurze, uvádzajú v Ruskej rade pre medzinárodné záležitosti. "Rokovania však nie sú jednoduché, je tu príliš veľa aspektov, ktoré je potrebné zvážiť – dôsledky pre vzájomný obchod, súlad tohto kurzu s pravidlami WTO a Parížskej dohody o klíme. Jednou z hlavných otázok je, prečo sa plánuje ponechanie dane z uhlíkovej stopy vo vrecku Európskej únie, namiesto toho, aby tieto finančné prostriedky posielali na ekologizáciu výroby samotných znečisťujúcich krajín".

 

Rusko a vodíková energia 

 

Ešte v roku 2020 Vladimír Putin poznamenal, že plány EÚ na zavedenie predpisov o preprave uhlíka obsahujú prvky nekalej súťaže. Pritom rovnováha ruského energetického sektora je už teraz jednou z najzelenších na svete: krajina využíva ako vodnú, tak aj jadrovú energiu a výrobu plynu. A má záujem prilákať investície do rozvoja vodíkovej energie.

 

Patrí k téme: Vodiči vodíkových áut sa dočkali! Na Slovensku vzniknú prvé čerpacie stanice už na jeseň

 

Prechod na obnoviteľné zdroje energie však podľa odborníkov bude trvať najmenej tridsať rokov – po celú dobu však bude Európska únia potrebovať ruský plyn.

 

Zdroj:  https://ria.ru/20210906/evropa-1748600536.html

  

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies