Európa sa už môže odpútať od USA v oblasti skúmania vesmíru

NETKY.SK • 19 Február 2020, 10:17 • 2 min
Európa sa už môže odpútať od USA v oblasti skúmania vesmíru

Kapsula Cygnus priviezla v neskorých včerajších hodinách na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) náklad, ktorý obsahoval aj britskú komunikačnú anténu.

slovakia

left justify in out

Prvý z britskej dielne 

Columbus Ka-band (COLKa) Terminal z dielne MDA UK je prvým britským "priemyselným príspevkom" pre ISS, ktorý umožní astronautom vysokorýchlostné spojenie s vedcami a rodinou na Zemi. Zariadenie o niekoľko týždňov nainštalujú zvonka na laboratórium Columbus Európskej vesmírnej agentúry (ESA).

 

 

Nezávislosť od USA
"V súčasnosti sprostredkúvajú komunikáciu s Columbusom americké satelity, ktoré prioritne využívajú USA. Vďaka novinke získa Európa určitú nezávislosť," povedal zástupca MDA UK David Kenyon.

 

img

 

Koniec dlhého čakania

Libby Jackson z Britskej vesmírnej agentúry pre BBC News uviedla, že nová anténa poteší najmä vedcov. "Množstvo vedeckých dát, ktoré prichádzajú na Zem, je značne obmedzených," tvrdí. Vedci podľa nej musia čakať mesiace na všetky fotografie a ďalšie informácie, ktoré prichádzajú na hard diskoch. "Je to ako čakanie na diskety, ktoré sme posielali poštou. Vďaka tomuto budú môcť získať vedci všetky dáta v reálnom čase," objasnila.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa International Space Station (@iss),

 

Zúčastnené krajiny 
Nové zariadenie s veľkosťou chladničky bude na Zem prenášať video, hlas aj dáta prostredníctvom satelitov, ktoré sa nachádzajú vo vzdialenejších polohách ako ISS. Zamestnanci MDA UK zostavili zariadenie vo vesmírnom areáli v Harwelli, pričom použili súčiastky z Talianska, Kanady, Nórska, Belgicka, Francúzska a Nemecka.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona