Európa sa nachádza inde, ako to bolo pred niekoľkými rokmi, uviedol Šefčovič

NETKY.SK • 16 September 2018, 13:49 • 2 min
Európa sa nachádza inde, ako to bolo pred niekoľkými rokmi, uviedol Šefčovič

BRATISLAVA – Dôležité v správe, ktorú tento týždeň predniesol predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, bolo, že Európska komisia má pred sebou veľa agendy. Povedal to v relácii O 5 minút 12 na RTVS podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

slovakia

left justify in out

Európa sa podľa neho nachádza inde, ako to bolo pred niekoľkými rokmi. Zaradil sem vonkajšie tlaky, či už je to v oblasti obchodu alebo v oblasti bezpečnosti. „Vidíme, ako potrebujeme zabezpečiť aj to, aby sa euro stalo riadnou medzinárodnou menou. Aby sme nemuseli k obchodom, či už v energetike, používať dolár a boli do veľkej miery závislí na krokoch USA,“ spomenul v relácii.

Šefčovič ďalej dodal, sme svedkami toho, ako sa extrémistickým a populistickým silám v Európe darí zneužívať pocit vlastenectva a patriotizmu. „V Európe si pamätáme, k čomu to vždy viedlo, aj z tohto dôvodu bol apel od predsedu Európskej komisie na to, aby sme mali Európsku úniu, ktorá bude akcieschopnejšia a bude prijímať rozhodnutia. Aby sme využívali článok, ktorý sme vpísali do Lisabonskej zmluvy (zmluvou sa má zjednodušiť celková štruktúra EÚ, pozn. SITA),“ dodal podpredseda Európskej komisie počas prenosu z Belgicka.

Spomenul tiež, že čo sa týka vzťahov Európskej únie s USA, so štátmi hovoril o tom, aké by bolo nebezpečné a škodlivé, keby dve najsilnejšie ekonomiky na svete mali obchodnú vojnu. Šefčovič tiež poznamenal, že sme sa dostali do situácie, keď sa Európa stala lídrom „férového a voľného obchodu.“ „Momentálne máme dohody o voľnom obchode so sedemdesiatimi krajinami, ktoré spolu tvoria až štyridsať percent svetového HDP. Každý deň nám niekto klope na dvere aby s nami obchodoval,“ ukončil Maroš Šefčovič.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies