Európa sa môže vyhnúť recesii, musí však nájsť zdroje na upokojenie trhov

NETKY.SK • 26 November 2011, 02:35 • 2 min
Európa sa môže vyhnúť recesii, musí však nájsť zdroje na upokojenie trhov

Európa sa môže vyhnúť recesii, musí však nájsť zdroje na upokojenie trhov

slovakia

left justify in out

img

Európa sa môže vyhnúť ekonomickej recesii, no bude potrebné nájsť dostatok zdrojov na upokojenie finančných trhov. Povedal to pre dnešné vydanie talianskeho denníka La Stampa hlavný ekonóm Organizácie krajín pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Pier Carlo Padoan.
V rozhovore uviedol, že vo svojej najnovšej prognóze ekonomického vývoja, ktorú OECD zverejní na budúci týždeň v pondelok (28. 11.), počíta organizácia so slabším než pôvodne očakávaným rastom ekonomiky, čo je dôsledok vážnej finančnej krízy v eurozóne.
"Recesii sa však stále bude dať vyhnúť. Európa ale bude potrebovať dostatok zdrojov na upokojenie trhov a vlády budú musieť pokročiť v úsporných opatreniach," povedal Padoan. "Ak sa to podarí, nielenže sa z krízy dostaneme, ale budeme sa môcť vrátiť na cestu stabilného a udržateľného rastu," dodal.
Padoan ocenil súčasné kroky Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá svojím programom nákupu dlhopisov zohrala významnú úlohu v úsilí o udržanie stability, no napriek tomu to nestačilo. Situácia sa podľa Padoana v posledných dňoch zhoršila, keď Nemecko, najsilnejšia krajina eurozóny, nedokázalo umiestniť na trhu celú emisiu dlhopisov. "Ak krajina s referenčnými dlhopismi pre eurozónu nedokáže svoje vládne dlhopisy umiestniť, znamená to, že investori už začínajú mať obavy o vývoj celého systému," dodal ekonóm OECD.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies