Európa musí zintenzívniť boj proti Islamskému štátu, odkázal minister obrany USA

NETKY.SK • 24 Marec 2016, 09:13 • 2 min
Európa musí zintenzívniť boj proti Islamskému štátu, odkázal minister obrany USA

WASHINGTON - Teroristické útoky v Bruseli ukázali, že Európa sa musí zapojiť so Spojenými štátmi do intenzívnejšieho boja proti organizácii Islamský štát (IS), vyhlásil v stredu americký minister obrany Ashton Carter.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"V čase, keď urýchľujeme našu kampaň na porážku IS v Sýrii, Iraku aj inde, udalosti v Bruseli ešte viac signalizujú, že Európania musia urýchliť svoje úsilie a pripojiť sa k nám," povedal Carter, ktorého citovala agentúra Reuters.

 

Americký prezident Barack Obama ešte predtým vyhlásil, že Spojené štáty pôjdu agresívne po Islamskom štáte. Zároveň označil porážku IS za "svoju najvyššiu prioritu".

 

K zodpovednosti za utorkové útoky v belgickej metropole Brusel sa prihlásil Islamský štát. Podľa údajov belgického ministerstva zahraničných vecí medzi obeťami a zranenými sú obyvatelia z vyše 40 krajín. Dva výbuchy na medzinárodnom letisku Zaventem a jeden v stanici metra Maelbeek si vyžiadali celkovo životy 31 civilistov a zranili 300 ďalších ľudí. V nemocničnej starostlivosti ostáva stále 150 ľudí, 61 z nich je odkázaných na intenzívnu starostlivosť. Štyri osoby ležia v kóme a ich identita sa dosiaľ nepodarila určiť, uviedlo v stredu ministerstvo zdravotníctva.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona