Európa musí nakupovať z Ruska rekordné množstvo plynu kvôli silným mrazom

NETKY.SK • 5 Marec 2018, 16:00 • 2 min
Európa musí nakupovať z Ruska rekordné množstvo plynu kvôli silným mrazom

MOSKVA - Rusko je jediným dodávateľom, ktorý má dostatočné rezervy na to, aby splnil prudký nárast dopytu po plyne, povedal agentúre meteorológ spoločnosti Marex Spectron Giacomo Masato.

slovakia

left justify in out

Európska únia musí kupovať rekordné množstvo plynu z Ruska, kvôli silným mrazom. O tom informovala agentúra Bloomberg. "Rusko je jediným dodávateľom, ktorý má dostatočné rezervy na to, aby splnil prudký nárast dopytu po plyne," vyhlásil agentúre meteorológ spoločnosti Marex Spectron Giacomo Masoto.

 

"Iba Gazprom je schopný zvýšiť dodávky plynu pre európskych spotrebiteľov na maximálnu úroveň so závratnou rýchlosťou. Neexistuje žiadny iný dodávateľ, ktorý by sa mohol vyrovnať s úlohou," je presvedčený predseda predstavenstva Ruskej plynárenskej spoločnosti Alexej Miller. Vo februári ceny ruského plynu narástli trojnásobne a dosiahli rekordnú úroveň, píše Bloomberg. Spotreba plynu dosiahla rekordnú výšku najmenej za posledných päť rokov. Veľká Británia a Nemecko zvyšujú objem nákupov veľmi rýchlo.

 

Predtým noviny Financial Times informovali, že Rusko bude zásobovať Spojené kráľovstvo zemným plynom prostredníctvom tankerov. Kvôli mrazu náklady na vykurovanie domov a bytov vo Veľkej Británii sa výrazne zvýšili a ceny dosiahli vrchol za posledných 12 rokov. Spoločnosť National Grid obsluhujúca britský distribučný plynový systém predtým vyhlásila, že prvýkrát za osem rokov čelí nedostatku dodávok plynu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies