Európa mrhá šancami predísť teroristickým útokom, tvrdí americký denník

NETKY.SK • 12 Jún 2017, 08:54 • 2 min
Európa mrhá šancami predísť teroristickým útokom, tvrdí americký denník

WASHINGTON - Teroristické útoky v Európe majú jeden spoločný a krutý znak - nevyužité šance odchytiť podozrivých teroristov vopred, píše renomovaný americký denník Los Angeles Times.

slovakia

left justify in out

Noviny zdôrazňujú, že väčšina páchateľov nedávnych útokov v Európe bola polícii známa už z minulosti a existovala teda možnosť útokom predísť. Bol to aj prípad posledného incidentu v Londýne, keď boli dvaja z troch útočníkov polícii známi svojimi extrémistickými tendenciami.

 

"V momente, keď sa v historických a rušných mestách v Európe objavia prvé, ešte neúplné správy o teroristickom útoku, zachváti vyšetrovateľov, ktorí strávili dni a noci preosievaním desiatok tisíc potenciálnych bezpečnostných hrozieb, pocit hrôzy," napísali noviny.

 

Vyšetrovatelia a polícia sa v tej chvíli podľa Los Angeles Times obávajú, či nie je páchateľom niekto, kto im bol už v minulosti podozrivý, no pre nedostatok dôkazov nemohli nič urobiť. Denník priznáva, že sledovanie podozrivých a odvrátenie útoku sa stáva čoraz náročnejším.

 

Po prvé, zoznam podozrivých je v Európe nesmierne rozsiahly a často nie je jasné, kto predstavuje najväčšiu či reálnu hrozbu - a sledovanie mnohých alebo všetkých je finančne aj personálne náročné. Len britské bezpečnostné sily sa zaujímajú o 23.000 jedincov, vo Francúzsku je na zozname 17.000 ľudí.

 

Po druhé, útočníci v súčasnosti často konajú sami a používajú jednoduché a nenápadné prostriedky, čo sťažuje spravodajským službám ich sledovanie.

 

"Hrozba zostáva zväčša nepredvídateľná. Máme do činenia s jedincami, ktorí konajú improvizovaným spôsobom - používajúc veľmi nesofistikované zbrane ako autá, nože, čokoľvek. Nekomunikujú s organizáciami ani bojovníkmi v zahraničí, alebo to robia na poslednú chvíľu zašifrovanými správami," vysvetlil predseda európskeho Strediska pre analýzu terorizmu Jean-Charles Brisard s tým, že 24-hodinové sledovanie jedného človeka si vyžaduje až 30 agentov.

 

Podľa Los Angeles Times existuje v súčasnosti v západných demokraciách aj ďalšia komplikácia v boji proti terorizmu: obavy z porušenia náboženských a občianskych slobôd, ktoré obmedzujú zásahy v prípade "len" podozrenia. "Za takýchto podmienok je bez dôkazu o zločine alebo špecifických plánoch spáchať zločin náročné konať proti potenciálnemu teroristovi," napísali noviny.

 

Európa má podľa analytikov nedostatky aj v cezhraničnej bezpečnostnej spolupráci, čo dokázal aj prípad Anisa Amriho, útočníka na vianočných trhoch v Nemecku, keď zostali nepovšimnuté varovania marockej spravodajskej služby. Los Angeles Times zdôraznili, že slabá spolupráca spôsobuje problémy najmä v súčasnosti, keď sa viacerí Európania zaujímajú o radikálne skupiny na Blízkom východe. Nie vždy je jasné, kto tam odišiel a vrátil späť.

 

Podľa údajov nemeckej spravodajskej služby odišlo k Islamskému štátu (IS) v Iraku a Sýrii takmer 920 občanov a približne jedna tretina sa vrátila späť do Nemecka. Vo Francúzsku je tento pomer 840 ku 140.

 

"Niektorí potenciálni útočníci, vedomí si toho, že sú sledovaní, vedia, že ak sa budú rok-dva vyhýbať problémom, budú zo zoznamu sledovaných vyradení," upozornil denník na záver na ďalší problém.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies