Európa má vo svetovom turizme silné postavenie

NETKY.SK • 28 September 2014, 14:17 • 2 min
Európa má vo svetovom turizme silné postavenie

BRATISLAVA - V rámci svetového turizmu si Európa drží silné postavenie. Až 51 % všetkých medzinárodných príchodov je práve do Európy.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom Zväz cestovného ruchu Slovenskej republiky (ZCR SR). Podľa zväzu je to jedno z mála odvetví, ktoré vytvára stovky tisíc pracovných miest, prevažne pre mladých ľudí, bez ohľadu na dopady ekonomickej krízy. "Cestovný ruch na Slovensku vytvára pracovné príležitosti tam, kde nie sú predpoklady pre iné odvetvia. Každé miesto vytvorené v cestovnom ruchu vytvára ďalšie dve miesta v nadväzujúcich odvetviach," poznamenal prezident ZCR SR Marek Harbuľák.

 

Sektor turizmu pozostáva prevažne z malých, často rodinných podnikov. Celkovo ide v Európe podľa ZCR SR až o 1,8 mil. podnikov, z ktorých 91 % zamestnáva menej ako desať ľudí a až 99 % má do 50 zamestnancov. Cestovný ruch dáva v Európe prácu viac ako 10 mil. ľudí, čo tvorí 4,5 % zamestnanosti na kontinente. Dôležitým faktom je podľa zväzu aj to, že až 20 % z nich sú mladí ľudia do 25 rokov. Aj napriek ekonomickej kríze dokázal cestovný ruch vygenerovať podľa zverejnených informácií v rokoch 2000 až 2010 v Európe až 2,5 mil. nových pracovných miest, čo predstavuje nárast zamestnanosti o 29 %. "Keď sa na to pozrieme cez optiku finančného prínosu turizmu, tak ide o nezanedbateľný balík až 236 miliárd eur ročne, pričom 60 percent z tejto pridanej hodnoty pochádza z malých podnikov zamestnávajúcich menej ako 50 ľudí," uzavrel ZCR SR.

 

Zväz cestovného ruchu SR založili zástupcovia siedmich rozhodujúcich celoslovenských združení cestovného ruchu 17. januára 2011. Pôsobí ako dobrovoľná, apolitická a profesijne zameraná organizácia zamestnávateľov v cestovnom ruchu. Medzi jeho priority patrí najmä zjednotenie turizmu, aktívny prístup k legislatívnym zmenám v oblasti cestovného ruchu, intenzívnejšia spolupráca so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch pri propagácii Slovenska a podpora domáceho cestovného ruchu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona