"Európa" má na dosah postup, Chára: Rozhodujúce je, že hráme ako tím

NETKY.SK • 20 September 2016, 08:38 • 2 min
"Európa" má na dosah postup, Chára: Rozhodujúce je, že hráme ako tím

TORONTO - Do turnaja vstupovali ako najväčší outsider a fanúšikovia im príliš neverili, no po dvoch zápasoch má Tím Európa veľmi blízko k postupu do semifinále prestížneho turnaja.

slovakia

left justify in out

Podľa slovenského obrancu Zdena Cháru bolo najdôležitejšie, že sa s novými spoluhráčmi dokázali dať rýchlo dokopy a v Toronte už hrajú ako jeden tím.

 

Výber zo "zvyšku Európy", v ktorom hrá šesť Slovákov spolu s hokejistami z ďalších siedmych krajín starého kontinentu, šokoval senzačným víťazstvom nad favorizovaným USA 3:0 a poradil si aj s výberom Česka, ktorý zdolal 3:2 po predĺžení. So štyrmi bodmi je tak na čele A-skupiny.

 

"Ľudia sa mýlili v tom, keď si mysleli, že sme si ako tím neverili. Je pekné byť skromný, ale máme svoje ambície. Vieme, čo môžeme dosiahnuť. Záleží hlavne na tom, aby sme sa zomkli, hrali ako jedno mužstvo. Aby všetci nechali svoje ego v šatni, nikto si nesmie myslieť, že je lepší ako niekto druhý. To je základ nášho úspechu," povedal Chára.

 

Pondelňajšie víťazstvo malo výraznú slovenskú pečať. Brankár Jaroslav Halák zlikvidoval 28 striel Čechov a k tomu si pripísal aj asistenciu na druhý presný zásah Matsa Zuccarella, pričom celkovo držal nepriestrelnosť na turnaji 93 minút a 28 sekúnd. Skóre duelu otvoril v 31. minúte práve Chára. "Pri góle som sa snažil dať puk na bránku. Videl som, že je tam zmätok, brankár Mrázek stratil na chvíľu hokejku, hráči tam boli dezorientovaní. Nemôžem povedať, že by som nejako špeciálne mieril, proste som sa snažil hodiť puk na bránku čo najrýchlejšie a vyšlo to," povedal.

 

Podľa skúseného tridsaťdeväťročného beka tréner Ralph Krueger pripravil proti Čechom dobrú taktiku, ktorú hráči na ľade splnili. "Vedeli sme, že dnes musíme byť trpezliví. Česi vedia využiť vaše chybičky a potom dajú z prečíslenia gól," povedal v rozhovore pre televíziu Dajto.

 

Európania zakončia účinkovanie v A-skupine proti najväčšiemu favoritovi turnaja Kanade (štvrtok 22. septembra o 02.00 SELČ). Ak v ňom dosiahnu aspoň bod, majú istý postup do semifinále, ten však môžu získať aj v prípade prehry podľa ďalších výsledkov v skupine. "Je pekné, že sme vyhrali aj druhý zápas, ale stále máme čo zlepšovať. Dnes sme mali veľa presiloviek, jednu 5 na 3 a trestné strieľanie a nevyužili sme to. Čaká nás domáca Kanada, čo bude jeden z najsilnejších tímov na turnaji. Uvidíme, ako nám to pôjde s nimi," dodal Chára, ktorý sa predstavil i na predchádzajúcom SP v roku 2004. Vtedy to bolo nevydarené vystúpenie Slovenska, ktoré prehralo všetky štyri zápasy. O dvanásť rokov neskôr nastupuje už v spoločnom drese Tímu Európy, no zápasy si užíva rovnako. "Pre mňa je obrovská motivácia každý zápas na Svetovom pohári, na takto obsadenom turnaji a v takejto konkurencii na jednom mieste. O štyri roky to možno nebude vôbec také. Som rád, že si môžem zahrať s najlepšími," dodal.

 

Aj tréner Krueger vníma, že hráči z rôznych krajín sa vo veľmi krátkom čase naučili ťahať za jeden povraz a odráža sa to na ľade. "Myslím si, že pre túto skupinu sú tieto tri dni historické. Bookmakeri nám dávali pred turnajom najmenšiu šancu s kurzom 33 ku 1 a to nie je veľká 'sranda'," povedal pre oficiálnu stránku turnaja.

 

Jeho tím to však nebral do úvahy a ukázal, že dokáže konkurovať na najvyššom hokejovom fóre favoritom. "Chalani tomu jednoducho nevenovali pozornosť a od začiatku verili, že máme šancu dostať sa tam, kde sme teraz.

 

Pravdepodobne ale nikto iný mimo našej šatne tomu neveril. Som veľmi hrdý na to, ako sa dali dokopy za takú krátku dobu. Reprezentujú nielen svoje vlajky na ramenách, ale aj celý tím. Za 25 rokov ako tréner som nikdy nezažil, že by sa skupina dokázala tak rýchlo spojiť a obetovať sa jeden za druhého. Ešte sme neukázali všetko," varoval 57-ročný kormidelník.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona