Európa chce poznať kvalitu zdravia svojich obyvateľov

NETKY.SK • 4 Október 2010, 11:43 • 2 min
Európa chce poznať kvalitu zdravia svojich obyvateľov

Európa chce poznať kvalitu zdravia svojich obyvateľov

slovakia

left justify in out

img

Slovensko je jednou z takmer 30 krajín Európy, ktoré participujú na celoeurópskom projekte Europe health examination survey (EHES) zaoberajúcim sa vyšetrovaním zdravotného stavu Európanov. Organizačným zabezpečením samotného projektu, ale najmä jeho pilotnej štúdie (HES), do ktorej sa prihlásilo 13 európskych krajín vrátane Slovenska, sa v minulých dňoch zaoberali odborníci na stretnutí v Helsinkách.
      "Európska komisia rozhodla, že je potrebné zjednotiť metodiku a zbieranie údajov o zdravotnom stave obyvateľstva v jednotlivých európskych krajinách. Helsinské stretnutie bolo zamerané predovšetkým na štandardizáciu meraní. Cieľom pilotnej štúdie je, aby sa v nej realizačné tímy vycvičili a používali pri meraní rizikových faktorov štandardné metódy. Tým sa dosiahne, že všetky výsledky, ktoré meraniami získame, budú relevantné a porovnateľné s inými krajinami. Cieľom je teda štandardizácia a komparabilita údajov v jednotlivých krajinách EÚ," uviedla účastníčka helsinského stretnutia a vedúca odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Avdičová.
      V SR by sa pilotná štúdia mala realizovať už v novembri tohto roku. Počas nej vyšetria zdravotníci 200 až 250 ľudí z okresu Banská Bystrica. Na prácu našich odborníkov verejného zdravotníctva sa príde pozrieť aj odborná skupina Referenčného centra z Helsínk. Výsledky pilotnej štúdie za zúčastnených 13 krajín by mali byť spracované v rokoch 2011 až 2012, dodala Avdičová.
      Až po ich spracovaní sa pristúpi k plánovaniu národných štúdií, v ktorých bude potrebné vyšetriť v rámci projektu EHES v každej z 29 zapojených európskych krajín 4000 respondentov. Celý projekt v Európe bude koordinovať novovzniknuté Referenčné centrum v Helsinkách, ktorého úlohou bude zabezpečenie spolupráce medzi krajinami, štandardizácia meraní, pomoc pri príprave národných plánov na pilotnú štúdiu, monitorovanie kvality štúdie či organizácia stretnutí, uzavrela Avdičová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies