Európa by mala nasledovať príklad USA a zaviesť sankcie voči Iránu, tvrdí Netanjahu

NETKY.SK • 7 August 2018, 09:30 • 2 min
Európa by mala nasledovať príklad USA a zaviesť sankcie voči Iránu, tvrdí Netanjahu

TEL AVIV - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzval európske štáty, aby nasledovali príklad Spojených štátov, čo sa týka opätovného zavádzania sankcií voči Iránu.

slovakia

left justify in out

Urobil tak v čase, keď americký prezident Donald Trump podpísal nariadenie, ktorým obnovil platnosť mnohých z opatrení Washingtonu namierených proti Teheránu v záujme vyvinutia "maximálneho" ekonomického nátlaku.

 

"Je načase prestať hovoriť, je načase niečo urobiť," vyjadril sa Netanjahu. Najnovší krok zo strany Spojených štátov podľa neho "symbolizuje odhodlanie zastaviť regionálnu agresiu Iránu a jeho pretrvávajúce plány vyzbrojiť sa jadrovými zbraňami".

 

Netanjahu patrí medzi najtvrdších kritikov medzinárodnej dohody z roku 2015, na základe ktorej mal Irán obmedziť svoj jadrový program výmenou za zrušenie sankcií zo strany Západu. Trump oznámil obnovenie amerických sankcií voči Teheránu v pondelok - tri mesiace po jednostrannom odstúpení od tejto dohody.

 

Prvý súbor obnovených sankcií zo strany Spojených štátov začne platiť v utorok ráno podľa SELČ. Európska komisia medzitým oznámila, že takisto od utorka nadobudne účinnosť aktualizované nariadenie EÚ na podporu dohody o iránskom jadrovom programe. Cieľom tohto nariadenia je zmierniť vplyv amerických sankcií na záujmy spoločností z EÚ, ktoré legitímne podnikajú v Iráne.

 

Iránski proreformní politici okolo prezidenta Hasana Rúháního sa dištancujú od protiizraelskej rétoriky prívržencov tvrdej línie a revolučných gárd, ovzvlášť vtedy, ak hovoria o zničení Izraela. Myšlienku zrušenia izraelského štátu však podporujú i oni.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies