Euroombudsmanka kritizuje EK za vzťahy s tabakovou loby: Premárnila dobrú príležitosť

NETKY.SK • 8 Február 2016, 13:54 • 2 min
Euroombudsmanka kritizuje EK za vzťahy s tabakovou loby: Premárnila dobrú príležitosť

BRUSEL - Európska komisia (EK) ignorovala výzvy na zaistenie vyššej miery transparentnosti pri svojich rokovaniach s tabakovým priemyslom. Uviedla to dnes európska ombudsmanka Emily O'Reillyová.

slovakia

left justify in out

Podľa jej slov exekutíva EÚ, ktorá bola poznačená škandálom s prepojením bývalého eurokomisára Johna Dalliho na tabakovú loby, "premárnila dobrú príležitosť" získať celosvetové prvenstvo v otvorených vzťahoch s dôležitou tabakovou loby.


"Zdá sa, že sofistikovanosť globálneho úsilia veľkých tabakových firiem je aj naďalej podceňovaná," konštatovala O'Reillyová vo zverejnenej správe. Bývalý eurokomisár pre zdravie John Dalli musel opustiť svoj post koncom roka 2012 po tom, ako bol obvinený z organizovania dôverných stretnutí s tabakovými lobistami a vedomý si toho, že jeho meno bolo zneužité na žiadanie úplatkov od tabakových firiem.


Európska komisia zohráva významnú úlohu pri stanovovaní právnych predpisov EÚ o používaní fajčiarskych a tabakových výrobkov. A práve jej opatrenia zamerané proti škodlivým účinkom fajčenia viedli k intenzívnemu lobovaniu zo strany tabakového priemyslu, ktorý sa snažil "zjemniť" pôvodné znenie protitabakovej smernice.


Ombudsmanka vlani v novembri naznačila, že exekutíva EÚ nie je dosť proaktívna pri zverejňovaní informácií o stretnutiach s predstaviteľmi tabakového priemyslu. To je podľa nej v rozpore s pravidlami Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a usmerneniami pre kontakty s tabakovými lobistami. O'Reillyová odporučila, aby EK zverejnila všetky podrobnosti o všetkých pracovných stretnutiach s tabakovými lobistami alebo ich zákonnými zástupcami.


Komisia v januári tohto roku odmietla O'Reillovej výzvy a v dokumente pre ombudsmanku odkázala, že spĺňa "v plnom rozsahu" príslušné povinnosti WHO a že princípy týkajúce sa kontaktov s lobistickými skupinami sú v znamení "transparentnosti, integrity a rovnosti zaobchádzania".


Predseda EK Jean-Claude Juncker pripomenul, že stretnutia členov komisie so zástupcami tabakového priemyslu sú "zriedkavé". V odpovedi pre ombudsmanku dodal, že neexistujú dôkazy o tom, že by tieto stretnutia boli utajované a skryté.


O'Reillyová dnes oznámila, že odpoveď EK je neuspokojivá a že komisia nerobí dosť pre to, aby spĺňala minimálne právne normy v oblasti, ktorá sa týka verejného zdravia. Nátlaková nezisková organizácia Corporate Europe Observatory (CEO), ktorej zámerom je napádať lobistické praktiky "veľkého biznisu" v EÚ, sa priklonila na stranu O'Reillyovej. "Ak Európska komisia ani nezohľadní riziká vplyvu lobingu pre tento kontroverzný sektor, ako môže mať verejnosť dôveru v jej celkovú schopnosť chrániť verejný záujem?" uviedol popredný člen CEO Olivier Hoedeman.


CEO každý rok vyhlasuje Najhoršiu cenu EÚ za lobovanie, ktorú udeľuje lobistickým skupinám, ktoré využívajú najviac klamlivé, zavádzajúce alebo inak problematické taktiky lobovania v snahe ovplyvniť rozhodovanie inštitúcií EÚ.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies