Eurokríza prinútila makléra MF Global požiadať o bankrotovú ochranu

NETKY.SK • 2 November 2011, 00:34 • 2 min
Eurokríza prinútila makléra MF Global požiadať o bankrotovú ochranu

Eurokríza prinútila makléra MF Global požiadať o bankrotovú ochranu

slovakia

left justify in out

img

Maklérska spoločnosť MF Global Holdings, na čele ktorej stojí bývalý šéf banky Goldman Sachs Jon Corzine, požiadala o ochranu pred veriteľmi. Urobila tak iba týždeň potom, ako oznámila najväčšiu štvrťročnú stratu v histórii, takmer 191,6 milióna USD (136,85 milióna eur). Podľa denníka The Wall Street Journal sa Corzine snažil nájsť pre MF Global kupca. Denník uviedol, že rokoval s konkurenčnou maklérskou spoločnosťou Interactive Brokers Group, rokovania sa však skončili neúspechom.

Spoločnosť sa tak stala prvou americkou obeťou dlhovej krízy v eurozóne, keďže do problémov sa dostala najmä pre vysoký objem štátnych dlhopisov krajín eurozóny. Pritom ešte minulý týždeň po oznámení nepriaznivých výsledkov ubezpečovala investorov, že investície do európskeho dlhu boli robené obozretne.

Ratingové agentúry ale dali najavo veľké obavy z objemu dlhopisov európskych krajín v portfóliu spoločnosti (až 6 miliárd USD), pritom firma nakúpila dlhopisy štátov ako Taliansko, Španielsko, Portugalsko, Belgicko a Írsko. Po oznámení vysokej straty sa hodnota akcií prepadla o 66 % a agentúry Moody's a Fitch jej znížili rating na neinvestičnú úroveň.

MF Global podala žiadosť potom, ako Federálna rezervná banka v New Yorku jej zrušila práva na primárneho predajcu amerických vládnych dlhopisov. MF Global patrila do dnešného dňa medzi 22 spoločností, ktoré vláda považovala za také bezpečné, že mohli robiť primárnych predajcov štátnych dlhopisov. V žiadosti o ochranu pred veriteľmi spoločnosť oznámila, že jej celkové aktíva dosahujú hodnotu 41,05 miliardy USD a záväzky 39,68 miliardy USD.

Corzine prevzal vedenie v MF Global začiatkom minulého roka a jeho cieľom bolo povýšiť maklérsku firmu na globálnu investičnú banku. Nástup dlhovej krízy v eurozóne mu však tieto plány skrížil. Bankrot MF Global, 7. najväčší v americkej firemnej histórii, niektorým pripomenul pád investičnej banky Lehman Brothers. Jej krach viedol k najhoršej finančnej kríze od skončenia 2. svetovej vojny. Analytici však pochybujú, že by problémy MF Global mohli viesť k niečomu podobnému. Sú presvedčení, že dôsledky budú podstatne slabšie a podarí sa ich zvládnuť, nakoľko banka Lehman Brothers bola podstatne väčšia a aj viac previazaná s ostatnými spoločnosťami.

Zdroj: TASR/Reuters, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies