Eurokomsia má akčný plán na podporu Talianska, ktoré trápi masový prílev utečencov

NETKY.SK • 4 Júl 2017, 20:02 • 2 min
Eurokomsia má akčný plán na podporu Talianska, ktoré trápi masový prílev utečencov

ŠTRASBURG - Európska komisia (EK) navrhla dnes akčný plán na podporu Talianska, ktoré je vystavené masovému prílevu migrantov prichádzajúcich z Líbye. Plán, ktorý predstavitelia exekutívy EÚ predstavili na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu, predpokladá ďalšiu finančnú pomoc talianskym a líbyjským úradom s cieľom lepšie zvládať túto situáciu.

slovakia

left justify in out

Akčný plán EK má zároveň pomôcť Taliansku vypracovať kódex správania pre mimovládne organizácie, ktoré uskutočňujú pátracie a záchranné operácie v Stredozemnom mori. Podľa talianskych úradov mimovládky svojou činnosťou posmeľujú migrantov na ich ceste do Európy a je aj podozrenie na ich spoluprácu s pašerákmi ľudí.

 

Plán za 46 miliónov eur, ktorý bol predložený na posúdenie Európskemu parlamentu a ktorý EK pripravila spolu s Talianskom, predpokladá posilnenie kapacít líbyjských orgánov, ktoré bojujú s fenoménom migrácie. EÚ zároveň poskytne Taliansku sumu 35 miliónov eur, ktorú môže použiť okamžite pri riešení migračnej krízy.

 

Taliani uzavreli tajnú dohodu, zablokujú najmasívnejšiu trasu migrantov

 

Podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) z viac ako 100.000 migrantov, ktorí tohto roku prišli do Európy cez Stredomorie, vyše 85.000 prišlo do Talianska a takmer 9300 do Grécka. Cesta cez strednú časť Stredomoria sa stala hlavnou migračnou trasou do Európy.

"Katastrofálna situácia v Stredomorí nie je ani nová, ani dočasná," uviedol predseda EK Jean-Claude Juncker. Prvý podpredseda EK Frans Timmermans počas tlačovej konferencie v Štrasburgu upozornil, že výzva z Ríma pre ostatné európske krajiny, aby Taliansku s touto krízou pomohli, je "viac ako oprávnená" a "každá krajina musí prevziať svoju časť zodpovednosti za celú Európu".

 

Komisia v rámci svojho akčného plánu žiada podporu pre návrh založiť na území Líbye koordinačné centrum pre záchranné operácie na mori a dôraznejšiu pomoc líbyjským pohraničným orgánom na južnej hranici Líbye. Podľa tohto plánu musia talianske orgány zintenzívniť návratovú politiku a poslať naspäť tých utečencov, ktorí nespĺňajú kritériá pre udelenie azylu.

 

Na žiadosť Talianska je EK pripravená vyslať na pomoc vyše 500 odborníkov na návratovú politiku z európskej pobrežnej a pohraničnej stráže.

O pláne, ktorý dnes eurokomisia predložila EP, a o kríze v Stredomorí, budú rokovať vo štvrtok ministri vnútra krajín EÚ počas neformálneho zasadnutia v Talline.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona