Eurokomisia žaluje Slovensko kvôli diskriminácii rómskych detí v školách

NETKY.SK • 19 Apríl 2023, 14:15 • 2 min
Eurokomisia žaluje Slovensko kvôli diskriminácii rómskych detí v školách

BRUSEL - Európska komisia (EK) v stredu zažalovala Slovensko na Súdnom dvore EÚ kvôli tomu, že účinne nerieši otázku segregácie rómskych detí vo vzdelávaní.

slovakia

left justify in out

Komisia pripomenula, že pravidlami EÚ o rasovej rovnosti (smernica z roku 2000) sa prísne zakazuje diskriminácia na základe etnického pôvodu v kľúčových oblastiach života vrátane vzdelávania. Na Slovensku sú však rómske deti často umiestňované do špeciálnych škôl pre žiakov s miernym mentálnym postihnutím. A aj mnohé rómske deti, ktoré sú zapojené do hlavného vzdelávacieho prúdu, sú často segregované v oddelených triedach alebo školách.

 

EK už v roku 2015 iniciovala právny postup v prípade nesplnenia povinnosti proti Slovensku a v roku 2019 mu ako ďalší krok zaslala odôvodnené stanovisko. Podľa EK Slovensko odvtedy uskutočnilo niekoľko legislatívnych reforiem a prijalo viaceré stratégie a akčné plány na podporu začlenenia Rómov do vzdelávania. Avšak po dôkladnom posúdení týchto opatrení a monitorovaní situácie na mieste EK dospela k záveru, že tieto reformy sú nedostačujúce.

 

Diskriminácia rómskych detí vo vzdelávaní na Slovensku pokračuje, čo potvrdil aj prieskum o Rómoch, ktorý vykonala Agentúra EÚ pre základné práva (FRA). Na Slovensku navštevuje 65 percent rómskych žiakov vo veku 6 až 15 rokov školy, v ktorých sú všetci alebo väčšina žiakov Rómovia. V porovnaní s rokom 2016 topredstavuje nárast o päť percentuálnych bodov. Slovensko je tak členským štátom EÚ s najvyššou mierou segregácie Rómov vo vzdelávaní. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies