Eurokomisia vybrala zo SR 13 dopravných projektov za pol miliardy eur

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 15:58 • 2 min
Eurokomisia vybrala zo SR 13 dopravných projektov za pol miliardy eur

BRATISLAVA - Trinásť dopravných projektov zo Slovenska s rozpočtom viac ako pol miliardy eur (507,5 mil. eur) sa dostalo do užšieho výberu Európskej komisie medzi plánované investície v rámci Nástroja na prepájanie Európy (Connecting Europe Facility - CEF).

slovakia

left justify in out

Vybrané boli v druhej výzve spomedzi sedemnásť predložených projektov. Ako v utorok informovalo Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, peniaze by mali byť definitívne schválené do konca júla. Medzi projektmi, pri ktorých sa očakáva potvrdenie schválenia, sú najmä tie z ekologických druhov dopravy, železničnej a vodnej, a tiež diaľnica D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec.


Minister dopravy Roman Brecely povedal, že cieľom v rámci druhej výzvy CEF bolo naplno využiť peniaze vyhradené Európskou komisiou pre Slovensko. "Preto sme na posúdenie predložili projekty v hodnote dvojnásobku slovenskej obálky. Som veľmi rád, že do užšieho výberu postúpilo až trinásť slovenských projektov a máme tak vysokú šancu získať polmiliardovú investíciu do slovenskej dopravy, čo sú vlastne peniaze navyše k už prideleným štyrom miliardám v Operačnom programe Integrovaná infraštruktúra," uviedol Brecely.

 

Ministerstvo dopravy má podľa neho bohaté skúsenosti s prípravou žiadostí o granty na veľké infraštruktúrne projekty. "A tie sa budeme snažiť zúročiť pri očakávaných ďalších kolách výziev v rámci nástroja CEF, ako aj pri Európskom fonde pre strategické investície," dodal minister dopravy.


Slovensko má v rámci Nástroja na prepájanie Európy k dispozícii 743 mil. eur z európskych zdrojov a spolu s národným spolufinancovaním 874 mil. eur. Z tohto balíka krajina v prvom kole výzvy vysúťažila 54 mil. eur, z čoho väčšina pôjde na projekt nového cestného mostu v Komárne. Ministerstvo dopravy je národným koordinátorom CEF v oblasti dopravy.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona