Eurokomisia varuje Rakúsko pred odstúpením od dohody o prerozdeľovaní migrantov

NETKY.SK • 28 Marec 2017, 15:44 • 2 min
Eurokomisia varuje Rakúsko pred odstúpením od dohody o prerozdeľovaní migrantov

BRUSEL - Rakúsko je povinné plniť dohodu o prerozdelení migrantov v rámci EÚ a v prípade opačného postupu bude čeliť následkom. Európska komisia (EK) na to dnes upozornila v reakcii na ohlásený zámer Viedne neuplatňovať relokačný mechanizmus EÚ, ktorý bol schválený v roku 2015.

slovakia

left justify in out

"Od Rakúska sa teraz očakáva, že splní svoj právny záväzok na základe rozhodnutia Rady (EÚ) a začne s relokáciou," povedala na tlačovom brífingu hovorkyňa EK Natasha Bertaudová. Podotkla, že od príslušnej dohody nemôže nijaká krajina jednostranne odstúpiť.

 

"Môžu si zvoliť len protiprávny postup, čo by sme jednak považovali za hlboko poľutovaniahodné a jednak by to nebolo bez následkov," dodala hovorkyňa.

 

Rakúsky kancelár Christian Kern medzitým potvrdil, že Rakúsko chce docieliť oslobodenie od stanovených kvót bez toho, aby to vyvolalo právny spor s EÚ. Viedeň podľa neho preveruje, či "môže dostať výnimku alebo odklad", informoval novinárov po dnešnej schôdzi vlády. Žiadosť s takýmto obsahom chce zaslať do Bruselu, pričom očakáva kladnú odpoveď.

 

Krajiny EÚ prijali v roku 2015 mechanizmus povinných kvót, na základe ktorého by malo byť do konca septembra 2017 prerozdelených do členských štátov 160.000 migrantov, ktorí dorazili do Grécka či Talianska. Podľa najnovších štatistických údajov EÚ však bolo doposiaľ takto relokovaných len menej než 15.000 utečencov.

 

Rakúsky minister obrany Hans Peter Doskozil v pondelok povedal, že Rakúsko by sa malo z programu prerozdeľovania stiahnuť, keďže proporčne už doposiaľ prijalo viac utečencov než iné členské krajiny EÚ, ktoré v tejto veci nepreukázali solidaritu.

 

Rakúsko bolo od programu povinných kvót až do minulého roka oslobodené. V roku 2015 totiž prijalo asi 90.000 žiadateľov o azyl, ktorí na jeho územie v čase vrcholu migračnej vlny dorazili cez Grécko a balkánske krajiny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona