Eurokomisia schválila dve nové občianske iniciatívy spojené s brexitom

NETKY.SK • 22 Marec 2017, 18:30 • 2 min
Eurokomisia schválila dve nové občianske iniciatívy spojené s brexitom

BRUSEL - Európska komisia (EK) zaregistrovala dnes dve nové európske iniciatívy občanov so zameraním na práva občanov EÚ v súvislosti s vystúpením niektorej z členských krajín. Tretiu občiansku iniciatívu s názvom "Stop brexitu" však odmietla.

slovakia

left justify in out

Prvá iniciatíva "Občianstvo EÚ pre Európanov: Zjednotení v rozmanitosti napriek princípom ius soli a ius sanguinis" je jasne spojená s chystaným odchodom Spojeného kráľovstva z EÚ. Jej autori pod tlakom tzv. brexitu vyzývajú EK, aby legislatívne oddelila občianstvo Únie od občianstva členských štátov.

 

Druhá prijatá iniciatíva "Zachovanie európskeho občianstva" vyzýva eurokomisiu k dodržiavaniu práva občanov Únie na slobodný pohyb a pobyt v rámci EÚ. Tretí predložený návrh európskej iniciatívy občanov "Stop brexitu", ktorého cieľom bolo zabrániť vystúpeniu Spojeného kráľovstva z EÚ, EK odmietla ako neprípustný. Je v rozpore s legislatívou EÚ, pretože Článok 50 Lisabonskej zmluvy odchod členskej krajiny z EÚ pripúšťa.

 

Komisia skonštatovala, že prvé dve iniciatívy spĺňajú potrebné podmienky na registráciu. Po oficiálnej registrácii budú mať ich autori jeden rok na zozbieranie najmenej milióna podpisov od občanov z najmenej siedmich krajín Únie.

 

Prijaté občianske iniciatívy vyzývajú eurokomisiu, aby v súvislosti s brexitom chránila postavenie a práva občanov EÚ. Komisia v tejto súvislosti oznámila, že prikladá veľký význam snahe poskytnúť istotu a bezpečie štyrom miliónom občanov - 3,2 milióna občanov krajín EÚ žijúcich v Spojenom kráľovstve a 1,2 milióna britských občanov v ostatných krajinách EÚ. Tí si po rozhodnutí Spojeného kráľovstva vystúpiť z EÚ nie sú istí svojou budúcnosťou.

 

V stanovisku EK sa uvádza, že ústredným bodom blížiacich sa rokovaní o brexite budú aj základné práve práva občanov EÚ v Spojenom kráľovstve a práva britských občanov v EÚ po vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies