Eurokomisia privítala pokrok v budovaní pohraničnej stráže EÚ, stále má ale nedostatky

NETKY.SK • 25 Január 2017, 15:12 • 2 min
Eurokomisia privítala pokrok v budovaní pohraničnej stráže EÚ, stále má ale nedostatky

BRUSEL – Európska komisia (EK) privítala pokrok v rozvíjaní Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže a stanovila opatrenia potrebné na jej dobudovanie. Vyplýva to z hodnotiacej správy, ktorú dnes EK zverejnila.

slovakia

left justify in out

Po troch mesiacoch od vzniku Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže EK skonštatovala, že sa podarilo dokončiť viacero dôležitých krokov. Jedným z nich je schopnosť rýchlo nasadiť tímy pohraničných kontrolórov a intervenčné tímy. Tie môžu v prípade potreby pomôcť členským štátom pri ochrane vonkajšej hranice Únie.

 

Európska agentúra ma v súčasnosti na hraniciach Únie rozmiestnených 1550 pracovníkov, ktorí dopĺňajú 100.000 pohraničníkov z členských štátov. Niektoré štáty ale agentúre stále nedodali potrebný počet pracovníkov.

 

Eurokomisia hodnotila pokrok v piatich oblastiach: v povinnom vyčlenení prostriedkov na jednotky rýchlej reakcie únijnej agentúry, analýze rizík a zraniteľnosti, vracaní neúspešných žiadateľov o azyl, mechanizme umožňujúcom migrantom podať sťažnosť s ohľadom na dodržiavanie základných ľudských práv a v otázke dohôd o spolupráci s tretími štátmi.

 

"Po rekordne rýchlom spustení Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže všetci uplynulé tri mesiace tvrdo pracovali na tom, aby táto agentúra mohla čo najrýchlejšie kedykoľvek a kdekoľvek na našich spoločných hraniciach zakročiť. Teraz navrhujeme konkrétne kroky, ako toto úsilie urýchliť. Apelujem na členské štáty, aby agentúre poskytli potrebných pracovníkov a vybavenie a mohla tak byť čoskoro plne funkčná," vyhlásil podpredseda EK Frans Timmermans.

 

Členské štáty EÚ majú podľa eurokomisie medzery najmä pri garantovaní dostatočných personálnych a materiálnych prostriedkov rýchleho nasadenia a odstraňovaní slabých miest pri ochrane hraníc. Ďalšiu správu o pokroku v budovaní Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže vypracuje EK v marci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona