Eurokomisia prepojí lekárov v celej Únii na zlepšenie liečenia zriedkavých chorôb

NETKY.SK • 28 Február 2017, 13:55 • 2 min
Eurokomisia prepojí lekárov v celej Únii na zlepšenie liečenia zriedkavých chorôb

BRUSEL – V Európskej únii začnú v stredu fungovať nové cezhraničné siete na liečenie ojedinelých chorôb. Siete prepoja stovky lekárskych tímov v celej Únii, informovala dnes Európska komisia (EK).

slovakia

left justify in out

Európski pacienti so zriedkavými chorobami by mali mať od marca väčšiu šancu na kvalitnú liečbu. EK spúšťa projekt 24 Európskych referenčných sietí (ERN), ktoré sú zamerané na jednotlivé skupiny ochorení, napríklad choroby kostí, poruchy imunity, alebo pediatrické diagnózy.

 

Siete prepoja 900 lekárskych tímov z 26 členských štátov EÚ. Cieľom ERN je vytvoriť kontakt medzi expertmi, aby sa mohli podeliť o skúsenosti s ojedinelými chorobami, ktoré si vyžadujú vysoko špecializovanú liečbu.

 

"Dnes je Európsky deň zriedkavých chorôb a ja som rád, že môžem spustiť ERN. Ako lekár som bol často svedkom tragických príbehov pacientov so zriedkavými alebo zložitými chorobami, ktorým často chýbala presná diagnóza a potrebná liečba. Tieto siete prepoja poznatky a skúsenosti na úrovni EÚ, ktoré sú momentálne roztrúsené v členských štátoch. Pevne verím, že ERN pomôžu pacientom so zriedkavými chorobami," vyhlásil dnes eurokomisár pre zdravie a bezpečnosť potravín Vytenis Andriukaitis.

 

Zriedkavými chorobami trpí menej ako 0,05 percenta obyvateľov. Celkovo je podobných chorôb šesť- až osemtisíc a týkajú sa približne 30 miliónov obyvateľov EÚ. Zriedkavé choroby môžu spôsobovať chronické zdravotné problémy a viacero z nich je životu nebezpečných.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies