Eurokomisia predstavila plán EÚ na boj proti užívaniu a obchodovaniu s drogami

NETKY.SK • 15 Marec 2017, 14:01 • 2 min
Eurokomisia predstavila plán EÚ na boj proti užívaniu a obchodovaniu s drogami

BRUSEL – Nový trojročný plán na boj proti užívaniu a pašovaniu drog dnes predstavila Európska komisia (EK). Dôraz kladie na prevenciu, mládež a odhaľovanie prepojenia medzi obchodom s drogami a organizovaným zločinom. Plán podlieha schváleniu europarlamentom a členskými štátmi.

slovakia

left justify in out

"Užívanie drog je naďalej veľkou priamou aj nepriamou výzvou, ktorá priamo i nepriamo ovplyvňuje život miliónov ľudí v Európe aj v celom svete. Ľudská, spoločenská a ekonomická cena drogovej závislosti je veľmi vysoká. Na neustále sa vyvíjajúcom drogovom trhu je potrebné spoločné úsilie na úrovni členských štátov i Európskej únie, aby sme obmedzili užívanie drog," vyhlásil eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos.

 

Plán EK si kladie za cieľ znížiť dopyt po drogách používaním informačných technológií na prevenciu, ktorá bude zameraná na mládež. Drogovo závislým chce pomôcť s nežiaducimi spoločenskými a zdravotnými dôsledkami užívania drog.

 

EK mieni rozšíriť zoznam drog o nové psychoaktívne látky a používať pri trestaní drogových deliktov alternatívne tresty. Chce sa sústrediť na boj proti nelegálnemu pestovaniu rastlín používaných na výrobu drog a vyhodnotiť, ako sa osvedčili v praxi rôzne prístupy k marihuane, ktorá je v niektorých členských štátoch povolená.

 

Plán odporúča dôkladnejšie pátrať po možných prepojeniach medzi pašerákmi drog a organizovaným zločinom, najmä v súvislosti s financovaním terorizmu, prevádzačstvom migrantov a obchodom s bielym mäsom. Pri potieraní drogovej trestnej činnosti chce EÚ prehĺbiť spoluprácu na európskej i medzinárodnej úrovni.

 

Pri vytváraní nového plánu vychádzala EK z doterajších poznatkov získaných pri uplatňovaní drogovej stratégie EÚ na roky 2013-2020. V EÚ je približne 88 miliónov ľudí, ktorí počas svojho života vyskúšali nelegálne drogy, podľa EK najčastejšie kokaín alebo pervitín. Občania EÚ ročne minú na drogy na základe odhadov EK až 24 miliárd eur. Podľa Europolu je viac ako tretina zločineckých skupín v EÚ zapojená do drogového biznisu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies