Eurokomisia predstavila najambicióznejšie ustanovenia v TTIP

NETKY.SK • 6 November 2015, 13:53 • 2 min
Eurokomisia predstavila najambicióznejšie ustanovenia v TTIP

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes v rámci rokovaní s USA o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP) zverejnila svoj návrh kapitoly o obchode a trvalo udržateľnom rozvoji vrátane ustanovení týkajúcich sa práce a životného prostredia.

slovakia

left justify in out

Dokument EK pripomína, že "obchod nie je len o hospodárskych záujmoch, ale aj o hodnotách", preto EÚ v obchodných rozhovoroch medzi EÚ a USA navrhuje veľmi ambiciózny prístup k trvalo udržateľnému rozvoju. Kapitola o trvalo udržateľnom rozvoji v rámci TTIP ponúka najambicióznejšie ustanovenia, aké boli kedy v týchto záležitostiach obchodnému partnerovi ponúknuté. Tento prístup vychádza z novej obchodnej stratégie EÚ "Obchod pre všetkých", ktorá sa zameriava na zodpovednejšiu obchodnú politiku na domácej aj celosvetovej úrovni. Hlavným účelom tejto kapitoly je zaistiť, aby sa v EÚ aj v USA zachovali vysoké normy v oblasti práce a životného prostredia a aby obe strany spolupracovali pri riešení výziev svetového hospodárstva, ako sú detská práca, ochrana zdravia a bezpečnosť pri práci, práva pracovníkov a ochrana životného prostredia.

 

Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová zdôraznila, že obchod je nielen nástrojom na tvorbu nových hospodárskych príležitostí pre spotrebiteľov, pracovníkov a zamestnávateľov, ale aj nástrojom, ktorým možno pomôcť svetu, aby bol zodpovednejším miestom. "Obchod nie je len o hospodárskych záujmoch, ale aj o hodnotách. Detská práca, nedostatočné práva pracovníkov alebo nezodpovedné správanie podnikov sú globálnymi problémami a želám si, aby nám ich obchodná politika pomohla vyriešiť," spresnila Malmströmová. Podľa jej slov je tento postoj jasnou prioritou a EÚ to chce v dohode s USA zaviesť do praxe. Komisárka zdôraznila, že v obchodných rozhovoroch medzi EÚ a USA bude Brusel trvať na tomto ambicióznom prístupe k trvalo udržateľnému rozvoju.

 

"Spolupráca s USA nám umožní v celosvetovom meradle zvýšiť účinnosť úsilia o zodpovednejšie praktiky. Zároveň by sme zaistili, že sa naše vysoké, hoci niekedy odlišné normy, v EÚ a USA zachovajú," skonštatovala. Dodala, že transparentnosť obchodných rokovaní s USA sa bude priebežne zlepšovať, aj preto EK dnes zverejnila tento návrh. Malmströmová dodala, že EK zverejnila aj prvú podrobnú správu o najnovšom, októbrovom kole rokovaní o TTIP, ktorá je dostupná na webovej stránke EK (https://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=1391).

 

Návrh týkajúci sa trvalo udržateľného rozvoja v TTIP predstavuje integrovaný prístup k obchodu a trvalo udržateľnému rozvoju. Zaoberá sa aj otázkami práce a životného prostredia a potvrdzuje právo vlád prijímať právne predpisy v oblasti práce a ochrany životného prostredia. Návrh odkazuje aj na záväzky prijaté v rámci Medzinárodnej organizácie práce (MOP) a mnohostranných environmentálnych dohôd s cieľom zaistiť, aby obe strany dodržiavali spoločný súbor základných pracovných noriem a pravidiel v oblasti životného prostredia. Text navyše zahŕňa aj povinnosť nezmierniť vnútroštátne právne predpisy v oblasti práce alebo ochrany životného prostredia v záujme zatraktívnenia obchodu alebo investícií. V správe EK sa zdôrazňuje, že EÚ sa bude snažiť zabezpečiť, aby sa všetky ustanovenia tejto kapitoly dodržiavali, vykonávali a presadzovali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies