Eurokomisia poženie na súd Česko, Luxembursko a Portugalsko, nezaviedli elektronické registre

NETKY.SK • 22 Október 2015, 13:34 • 2 min
Eurokomisia poženie na súd Česko, Luxembursko a Portugalsko, nezaviedli elektronické registre

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že sa rozhodla žalovať Českú republiku, Luxembursko a Portugalsko na Súdny dvor Európskej únie. Dôvodom je, že tieto krajiny na svojom území nezaviedli elektronické registre podnikov cestnej dopravy, alebo že ich neprepojili s registrami ostatných členských štátov EÚ.

slovakia

left justify in out

Všetky tri žalované štáty to mali urobiť v súlade s platnou smernicou prijatou v roku 2009. Národné registre mali byť zavedené a vzájomne prepojené najneskôr do 31. decembra 2012. Česká republika, Luxembursko a Portugalsko túto povinnosť doteraz nesplnili, čo znamená, že prepojenie registrov na úrovni celej EÚ nemôže efektívne fungovať. Komisia sa preto rozhodla podať na tieto krajiny žalobu na Súdny dvor EÚ v Luxemburgu.

 

Komisia pripomenula, že pre vytvorenie vnútorného trhu cestnej dopravy má transparentnosť zásadný význam. V tomto smere nariadenie z roku 2009 ukladá členským krajinám povinnosť zaviesť vnútroštátny elektronický register podnikov, ktoré boli príslušným orgánom oprávnené na prevádzkovanie cestnej dopravy. Nariadenie tiež požaduje, aby tieto registre boli prepojené s ostatnými národnými registrami.

Prepojenie národných registrov je potrebné na to, aby si členské štáty mohli ľahšie vymieňať informácie o prípadnom porušovaní predpisov zo strany spoločností, ktoré prevádzkujú nákladnú alebo osobnú dopravu na medzinárodnej úrovni (v prípadoch, keď dopravcovia prekročia povolenú dobu konania, alebo podvodne manipulujú s tachografmi). Ide o opatrenie, ktoré pomáha v únii zvyšovať bezpečnosť na cestách.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies