Eurokomisia pomôže Gruzínsku poskytnutím miliónov eur v grantoch a úveroch

NETKY.SK • 28 Apríl 2017, 14:12 • 2 min
Eurokomisia pomôže Gruzínsku poskytnutím miliónov eur v grantoch a úveroch

BRUSEL – O poskytnutí finančnej pomoci vo výške 23 miliónov Gruzínsku dnes rozhodla Európska komisia (EK). Peniaze vo forme grantov a nízko úrokovaných pôžičiek sú druhou časťou balíka 46-miliónovej finančnej pomoci, ktorý Únia dala kaukazskému štátu.

slovakia

left justify in out

Z aktuálnej tranže bude môcť Gruzínsko čerpať desať miliónov vo forme grantov a 13 miliónov prostredníctvom nízko úročených pôžičiek. Finančný asistenčný program EÚ má za cieľ posilniť gruzínsky rozpočet a podporiť tamojšiu vládu pri reformnom úsilí vo finančnej a sociálnej oblasti.

 

"Dnešné rozhodnutie je súčasťou dlhodobej podpory EÚ Gruzínsku a jeho obyvateľom. V čase úspešného plnenia kľúčových reformných krokov a stúpajúcej stability, ale aj problematického stavu platobnej bilancie, pomoc EÚ preklenie obdobie, v ktorom má Gruzínsko krátkodobé finančné potreby. Pomoc tiež podporí reformné roky, ekonomický rast, tvorbu pracovných miest a stabilitu finančného sektora," uviedol eurokomisár Pierre Moscovici.

 

EÚ začala poskytovať finančnú pomoc Gruzínsku po ozbrojenom konflikte s Ruskom v roku 2008. Najprv dala Gruzínsku 46 miliónov v grantových prostriedkoch. O štyri roky neskôr Únia rozhodla, že Gruzínsku pomôže grantmi aj pôžičkami v rovnakej hodnote 46 miliónov eur. Prvú polovicu pomoci krajina čerpala v roku 2015, na druhú časť má nárok vďaka dnešnému rozhodnutiu EK.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies