Eurokomisia podnikla voči Orbánovmu vysokoškolskému zákonu právne kroky

NETKY.SK • 26 Apríl 2017, 15:38 • 2 min
Eurokomisia podnikla voči Orbánovmu vysokoškolskému zákonu právne kroky

BRUSEL - Pre novelu maďarského zákona o vysokých školách dnes Európska komisia (EK) poslala maďarskej vláde formálny list obsahujúci právnu analýzu.

slovakia

left justify in out

Je to prvý krok k začatiu právneho konania voči členskému štátu pre porušenie legislatívy EÚ. EK v tomto prvom právnom kroku poukázala na to, že novela maďarského zákona je v rozpore s európskymi pravidlami. Budapešť má jeden mesiac na odpoveď. Ak Maďarsko právne zistenia EK nevyvráti, bude čeliť konaniu vo veci porušenia právnych predpisov EÚ.

 

EK skonštatovala, že novela maďarského vysokoškolského zákona nie je v súlade s viacerými európskymi pravidlami, konkrétne so slobodou poskytovania služieb a podnikania, akademickou slobodou a právom na vzdelávanie.

 

Podľa novely vysokoškolského zákona prijatej 4. apríla bude môcť zahraničná univerzita pôsobiť na maďarskom území jedine v prípade, ak funguje aj v štáte svojho pôvodu. Ďalej bude potrebné do pol roka od nadobudnutia účinnosti novely uzatvoriť príslušnú medzištátnu dohodu medzi Maďarskom a danou krajinou. Proti uvedeným zmenám zorganizovali v Budapešti viacero demonštrácií. Na najväčšiu z nich prišlo 9. apríla 80.000 ľudí.

 

Podľa kritikov je cieľom tejto novely znemožniť fungovanie Stredoeurópskej univerzity v Budapešti (CEU), ktorú financuje americký finančník maďarského pôvodu George Soros.

Eurokomisár pre finančnú stabilitu, služby a úniu kapitálových trhov Valdis Dombrovskis vyhlásil, že podrobne sa k situácii v Maďarsku vyjadrí dnes popoludní na pôde Európskeho parlamentu (EP) podpredseda EK Frans Timmermans. K tejto téme dnes v EP vystúpi aj maďarský premiér Viktor Orbán.

 

Dombrovskis tiež informoval, že EK bude ďalej diskutovať s Maďarskom o jeho zákone týkajúcom sa registrácie mimovládnych organizácií a o novej migračnej legislatíve. EK dnes oficiálne zareaguje na dotazník "Zastavme Brusel!" z dielne maďarskej vlády. Ten obsahuje šesť otázok zameraných na zachovanie národných právomocí a na politiku EÚ v oblasti migrácie. Podľa eurokomisie sú v ňom nepravdivé a zavádzajúce tvrdenia. Eurokomisia zverejní dokument, v ktorom tieto tvrdenia vyvráti.

 

Eurokomisia v súvislosti s Maďarskom vyhlásila, že použije všetky dostupné prostriedky na to, aby ochránila spoločné európske hodnoty, a je odhodlaná pokračovať v politickom dialógu s Budapešťou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona