Eurokomisia odporučila udeliť kandidátsky štatút Ukrajine a Moldavsku. Čo na to premiér Heger?

NETKY.SK • 17 Jún 2022, 18:54 • 2 min
Eurokomisia odporučila udeliť kandidátsky štatút Ukrajine a Moldavsku. Čo na to premiér Heger?

BRATISLAVA - Členovia Európskej komisie (EK) o tom hlasovali v piatok pod vedením svojej predsedníčky Ursuly von der Leyenovej.

slovakia

left justify in out

Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) víta rozhodnutie Európskej komisie (EK). Pre TASR to uviedla hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková.

 

img

 

„Ako Slovensko sme to presadzovali už v marci na summite vo Versailles a toto dnešné odporúčanie je výsledkom aj nášho niekoľkotýždňového úsilia," povedal Heger. Zároveň verí, že sa európski lídri počas budúcotýždňovej vrcholnej schôdzky v Bruseli s týmto odporúčaním stotožnia.

 

img

 

Gruzínsko musí podľa šéfky eurokomisie jasne potvrdiť svoje európske smerovanie a odhodlanie na reformy, preto EK navrhuje tejto krajine poskytnúť európsku perspektívu a v neskoršom posúdení sa vrátiť k rozhodnutiu, či si zaslúži aj kandidátsky štatút.

 

Prečítajte si tiež: Boris Johnson neohlásene pricestoval do Kyjeva. Zelenskému dal ponuku

 

Holandský minister zahraničných vecí Wopke Hoekstra v piatok v Haagu vyhlásil, že Holandsko podporuje štatút kandidátskej krajiny Európskej únie pre Ukrajinu.

 

Ako píše agentúra DPA, ide o zmenu postoja Holandska, ktoré dosiaľ zastávalo v tejto otázke skôr kritický postoj a argumentovalo, že udelenie štatútu kandidáta EÚ musí byť spojené s prísnymi podmienkami.

 

img

Wopke Hoekstra a Ivan Korčok

 

„Toto vysiela signál: Ukrajinu neopustíme. Musíme vziať do úvahy to, čo sa deje v Európe a vo svete," uviedol s tým, že holandská vláda sa v piatok dohodla na podpore stanoviska Európskej komisie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies