Eurokomisia odporučila predĺženie hraničných kontrol v piatich štátoch Schengenu

NETKY.SK • 25 Január 2017, 14:19 • 2 min
Eurokomisia odporučila predĺženie hraničných kontrol v piatich štátoch Schengenu

BRUSEL – Európska komisia (EK) dnes odporučila predĺženie hraničných kontrol v piatich členských štátoch Schengenu, a to o ďalšie tri mesiace. Podľa EK ešte nie sú dosiahnuté také podmienky, aby mohol Schengen fungovať bez dočasným kontrol na vnútorných hraniciach.

slovakia

left justify in out

"Bol dosiahnutý pokrok smerom k odstráneniu vnútorných hraničných kontrol, ale musíme na tom ďalej pracovať, preto odporúčame členským štátom umožniť predĺžiť dočasné hraničné kontroly o ďalšie tri mesiace," uviedol podpredseda EK Frans Timmermans.

 

Eurokomisár pre migráciu, vnútorné veci a občianstvo Dimitris Avramopulos dodal, že tieto kontroly nemôžu byť predlžované naveky a že je to len núdzové opatrenie.

 

Únia sa snaží zabrániť nelegálnej a masovej migrácii, ktorá vyústila do zavedenia kontrol v rámci Schengenu, viacerými opatreniami. Vlani vznikla Európska pohraničná a pobrežná stráž, vznikli takzvané hotspoty na registráciu migrantov a EÚ uzavrela migračnú dohodu s Tureckom. Okrem toho pribudnú aj systematické kontroly ľudí prekračujúcich vonkajšiu hranicu Únie.

 

Eurokomisia odporučila predĺženie hraničných kontrol v piatich štátoch Schengenu: Rakúsku, Nemecku, Dánsku, Švédsku a Nórsku. Odporúčanie EK nadobudne platnosť po schválení členskými štátmi v Rade EÚ.

 

Rozsah, frekvencia a trvanie kontrol by mali byť vyhodnocované každý týždeň a upravované v závilosti na miere rizika a zrušené, keď už nebudú potrebné. Členské štáty musia každý mesiac vypracovať správu a odôvodniť trvanie hraničných kontrol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies