Eurokomisia očakáva, že Slovinci a Chorváti budú rešpektovať verdikt z Haagu

NETKY.SK • 5 Júl 2017, 16:18 • 2 min
Eurokomisia očakáva, že Slovinci a Chorváti budú rešpektovať verdikt z Haagu

BRUSEL - Prvý podpredseda Európskej komisie (EK) Frans Timmermans sa dnes v mene exekutívy EÚ oficiálne vyjadril ku konečnému verdiktu v arbitráži medzi Chorvátskom a Slovinskom, ktorý 29. júna vydal rozhodcovský tribunál Stáleho arbitrážneho súdu v Haagu.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie, ktoré sa týka námornej a pozemnej hranice medzi Chorvátskom a Slovinskom, podľa neho EK prediskutovala a vzala na vedomie. Timmermans pripomenul, že ide o otázku, ktorá sa rieši už viac ako 20 rokov, a spresnil, že EK vždy podporovala mierové riešenie hraničných sporov medzi členskými štátmi EÚ.

 

"Aj v tomto konkrétnom prípade sme pôsobili ako sprostredkovateľ, čo v roku 2009 viedlo k začatiu rozhodcovského konania. Teraz, keď už v tomto prípade bolo vydané rozhodnutie, komisia berie konečný verdikt na vedomie a očakáva, že ho obidve strany vykonajú," uviedol Timmermans.

 

Dodal, že exekutíva EÚ víta skutočnosť, že premiéri Slovinska a Chorvátska sa na budúci týždeň v stredu (12.7.) stretnú a že sa dohodli do tohto dátumu neprijať nijaké jednostranné opatrenia. Komisia podľa jeho slov dúfa, že obaja premiéri dokážu dospieť k dohode o tom, ako verdikt z Haagu čo najlepšie vykonať. Brusel je pripravený prispieť k hladkému priebehu tohto procesu.

 

"Keď sa tento proces rozbehne, kolégium komisárov sa k tejto otázke vráti, aby prediskutovalo pokrok a preskúmalo, ako môže komisia prispieť k úplnému a spravodlivému vykonaniu tohto verdiktu," odkázal Timmermans. Medzinárodný arbitrážny súd v Haagu udelil Slovinsku po prvý raz od rozpadu bývalej Juhoslávie priamy prístup k medzinárodným vodám Jadranského mora. Záhreb však vyhlásil, že bude toto rozhodnutie ignorovať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies