Eurokomisia navrhuje povinný register transparentnosti pre všetky inštitúcie EÚ

NETKY.SK • 28 September 2016, 13:34 • 2 min
Eurokomisia navrhuje povinný register transparentnosti pre všetky inštitúcie EÚ

BRUSEL - Európska komisia navrhla dnes povinný register transparentnosti pre všetky tri inštitúcie EÚ – Európsky parlament, Európsku radu a Európsku komisiu. Exekutíva EÚ pod vedením Jeana-Clauda Junckera tým plní jeden zo svojich kľúčových záväzkov, týkajúci sa zaistenia transparentnosti.

slovakia

left justify in out

Komisia už dávnejšie podmienila kontakt zástupcov záujmových skupín s jej politickými činiteľmi zápisom do verejne prístupného registra transparentnosti. Dnes vyzvala europarlament a Radu, aby nasledovali jej príklad a pre všetkých zástupcov záujmových skupín, ktorí sa pokúšajú ovplyvňovať tvorbu európskej politiky v Bruseli, zaviedli povinnosť zapísať sa do registra transparentnosti.

 

Prvý podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans zdôraznil, že euroinštitúcie musia spoločne pracovať na tom, aby opäť získali dôveru občanov. "Vo všetkom, čo robíme, musíme byť otvorenejší. Dnešný návrh je dôležitý krok správnym smerom. Občania majú právo vedieť, kto sa pokúša ovplyvňovať tvorbu právnych predpisov EÚ. Navrhujeme jednoduché pravidlo: s politickými činiteľmi sa budú môcť stretnúť len tí, ktorí sa zapísali do registra. Prostredníctvom registra verejnosť zistí, kto lobuje, kto koho zastupuje a koľko finančných prostriedkov na to vynakladá," vysvetlil Timmermans.

 

Komisia dnes predložila návrh medziinštitucionálnej dohody, na základe ktorej sa zavedie stabilný systém zabezpečujúci transparentnosť lobistických činností, vychádzajúci zo súčasného dobrovoľného registra transparentnosti Európskeho parlamentu a eurokomisie. Komisia navrhuje, aby sa na všetky tri inštitúcie – vrátane Rady – po prvýkrát vzťahovali tie isté minimálne normy.

Na základe týchto návrhov by sa stretnutia s politickými činiteľmi týchto troch inštitúcií mohli uskutočňovať až po predchádzajúcom zápise lobistov do registra transparentnosti.

 

Komisia zaviedla toto pravidlo v novembri 2014 a odvtedy pribudlo do existujúceho registra okolo 4000 nových zápisov. Exekutíva EÚ od 1. decembra 2014 zverejňuje informácie o stretnutiach komisárov, členov ich kabinetov a generálnych riaditeľov Európskej komisie so všetkými zástupcami záujmových skupín. Dnešný návrh takisto objasňuje aj rozsah zahrnutých činností a subjektov, posilňuje monitorovanie dodržiavania etického kódexu registra lobistami a jeho účinné presadzovanie a zavádza zjednodušené požiadavky na vkladanie údajov a ich prísnejšiu kontrolu.

 

Zaregistrované subjekty, ktoré nedodržia etický kódex, by mohli mať dočasne pozastavenú možnosť stretnutí s inštitúciami, alebo by mohli byť z registra vymazané. Dnes predstavený návrh Európskej komisie je výsledkom intenzívnych diskusií so všetkými zainteresovanými stranami. V rámci 12-týždňovej verejnej konzultácie bolo komisii doručených 1758 odpovedí, z toho 975 odpovedí prišlo od jednotlivých občanov a 783 odpovedí od organizácií. Respondenti vyjadrili svoje názory na fungovanie súčasného registra transparentnosti a navrhli, ako by mal vyzerať jeho budúci režim.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona