Eurokomisia navrhla nové pravidlá pre daňových sprostredkovateľov

NETKY.SK • 21 Jún 2017, 14:42 • 2 min
Eurokomisia navrhla nové pravidlá pre daňových sprostredkovateľov

BRUSEL – Nové pravidlá pre daňových poradcov a plánovačov dnes predstavila Európska komisia (EK). Chce tým zabrániť daňových únikom, najmä prostredníctvom zložitých cezhraničných schém. Návrh podlieha schvaľovaniu v Rade EÚ a europarlamente.

slovakia

left justify in out

Eurokomisia navrhla pravidlá, ktoré sa budú týkať daňových poradcov, účtovníkov, bánk a právnikov, ktorí svojim klientom radia pri daňovom plánovaní. Po novom by mali nahlasovať daňovým úradom vo svojich členských štátoch vopred cezhraničné daňové schémy, ktoré môžu byť potenciálne zneužité na daňové úniky. Nahlasovať cezhraničné daňové schémy budú musieť ich sprostredkovatelia i používatelia.

 

Týkať sa to bude schém, ktoré využívajú straty na zníženie daňovej povinnosti, využívanie osobitných priaznivých daňových režimov alebo daňové schémy cez štáty, ktoré nedodržiavajú medzinárodné štandardy.

 

"Doteraz neboli na našom radare. Chceme od členských štátov, aby pozornejšie sledovali aktivity týchto poradcov a zastavili cezhraničné podvody. Budú musieť nahlasovať každú cezhraničnú schému, ktorá by mohla potenciálne viesť k daňovým únikom," vyhlásil dnes Pierre Moscovici, komisár pre hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá.

 

Členské štáty si budú v tejto oblasti vymieňať informácie v rámci jednotnej databázy. EK navrhuje, aby to bolo povinné a každé tri mesiace.

 

Eurokomisár tvrdí, že tento krok je súčasťou reakcie na daňový škandál Panama Papers a boja proti "agresívnemu daňovému plánovaniu". Od opatrenia si sľubuje odradenie daňových poradcov od využívania podvodných schém na znižovanie daňovej povinnosti.

 

Únia okrem toho pripravuje zoznam nespolupracujúcich jurisdikcií v daňovej oblasti.

 

Návrh z dielne EK podlieha schvaľovaniu v Rade EÚ a europarlamente.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies