Eurokomisia má novú iniciatívu pre zlepšenie zdravia a bezpečnosti pracovníkov

NETKY.SK • 10 Január 2017, 14:04 • 2 min
Eurokomisia má novú iniciatívu pre zlepšenie zdravia a bezpečnosti pracovníkov

BRUSEL - Európska komisia (EK) prijala dnes novú iniciatívu zameranú na opatrenia na podporu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci v krajinách EÚ.

slovakia

left justify in out

Cieľom novej iniciatívy EK je okrem iného lepšie chrániť pracovníkov pred rakovinou súvisiacou so zamestnaním. Eurokomisárka pre zamestnanosť, sociálne záležitosti, zručnosti a pracovnú mobilitu Marianne Thyssenová zdôraznila, že ide o akčný plán prísnej bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci na úrovni 21. storočia.

 

Od roku 2008 klesol počet pracovníkov, ktorí prišli o život následkom pracovného úrazu, o takmer jednu štvrtinu, pričom percento pracovníkov v EÚ s najmenej jedným nahláseným alebo zhoršeným zdravotným problémom v dôsledku práce sa znížilo o približne 10 %.

 

Komisia však tvrdí, že stále ide o veľkú výzvu, lebo podľa odhadov každoročne zomrie na následky ochorení súvisiacich so zamestnaním približne 160.000 Európanov.

 

EK teraz prijala tri kľúčové opatrenia: stanovila expozičné limity a iné opatrenia v prípade ďalších siedmich chemikálií spôsobujúcich rakovinu; bude pomáhať menším podnikom v ich snahe o dosiahnutie súladu s pravidlami bezpečnosti a ochrany zdravia; v nasledujúcich dvoch rokoch spolu s členskými štátmi a sociálnymi partnermi bude EK spolupracovať na zjednodušovaní pravidiel a znižovaní administratívnej záťaže.

 

K novým chemikáliám považovaných za škodlivé pre zdravie patria: epichlorohydrín; etylén dibromid (EDB); etylén dichlorid (EDC); trichloretylén (TCE); 4,4'-diaminodifenylmetán (MDA); komplex zmesí polycyklických aromatických uhľovodíkov (PAH) s benzo(a)pyrénom a použité motorové oleje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona