Eurokomisia chce sprísniť kontroly nakladania s psychoaktívnym akryl-fentanylom, doteraz zomrelo 47 ľudí

NETKY.SK • 6 Apríl 2017, 17:57 • 2 min
Eurokomisia chce sprísniť kontroly nakladania s psychoaktívnym akryl-fentanylom, doteraz zomrelo 47 ľudí

BRUSEL – Prísnejšie opatrenia pri nakladaní s psychoaktívnou látkou akryl-fentanyl navrhla dnes Európska komisia (EK). Podľa Európskeho monitorovacieho centra pre drogy a drogovú závislosť (EMCDDA) je táto látka silným opioidom a jej neoprávnené užívanie môže viesť k závislosti.

slovakia

left justify in out

Akryl-fentanyl sa predáva ako "chemikália na výskum" vo forme prášku alebo spreja do nosa, a pritom môže spôsobiť vážnu ujmu na zdraví. Doteraz pri užívaní tejto látky zomrelo 47 ľudí v troch členských štátoch EÚ a dve desiatky ľudí sa ňou priotrávili.

 

"Množstvo, typy a dostupnosť nových drog stále narastá v celej Európe a členské štáty na to samostatne nedokážu reagovať. Náš návrh má za cieľ, aby bola ďalšia látka predmetom kontrolných opatrení na úrovni EÚ," uviedol eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos.

 

O návrhu EK na sprísnenie kontrolných opatrení pri nakladaní s akryl-fentanylom budú rozhodovať členské štáty, teda Rada EÚ a Európsky parlament.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies