Eurokomisia chce s Ruskom rokovať o pravidlách fungovania Nord Streamu 2

NETKY.SK • 9 Jún 2017, 14:44 • 2 min
Eurokomisia chce s Ruskom rokovať o pravidlách fungovania Nord Streamu 2

BRUSEL – O mandát na rokovanie s Ruskom o plynovode Nord Stream 2 dnes požiadala členské štáty Únie Európska komisia (EK). Priamym rokovaním s Moskvou chce EK dosiahnuť právny rámec, ktorý zaručí, že bude celý projekt transparentný a v súlade s medzinárodným i únijným právom.

slovakia

left justify in out

EK chce presadiť, aby pri prevádzke plynovodu platili únijné pravidlá pre oblasť energetiky. S Ruskom má zámer dohodnúť sa na dodržiavaní princípov transparentného fungovania plynovodu, nediskriminačného nastavovania cien, dostatočnej miery prístupu tretích strán k plynovodu a rozdelenia aktivít týkajúcich sa dodávok a prepravy plynu.

 

"Vytváranie diverzifikovaného a konkurencieschopného trhu s plynom je prioritou energetickej bezpečnosti EÚ. Ako som už viackrát povedal, projekt Nord Stream 2 neprispieva k energetickým cieľom EÚ. Ak sa však má plynovod postaviť, prinajmenšom sa chceme uistiť, že bude fungovať transparentne a v súlade s pravidlami únijného energetického trhu," vyhlásil podpredseda EK pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič.

 

Členské štáty EÚ naďalej rozdeľuje postoj k projektu plynovodu Nord Stream 2. Ten by mal viesť z Ruska do Nemecka. Štáty strednej Európy ho nepovažujú za dobré riešenie, pretože by ich plynovody zostali nevyužité, čo by ich pripravilo o ekonomické zisky z prepravy plynu.

 

O žiadosti EK na začatie rokovaní s Ruskom rozhodnú členské štáty v Rade EÚ.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies