Eurokomisia chce riešiť spor EÚ s USA o hovädzie mäso na pôde WTO

NETKY.SK • 3 September 2018, 17:54 • 2 min
Eurokomisia chce riešiť spor EÚ s USA o hovädzie mäso na pôde WTO

BRUSEL - Európska komisia (EK) v pondelok požiadala Radu EÚ (ministri členských krajín) o mandát na začatie rokovaní so Spojenými štátmi s cieľom urovnať dlhotrvajúci spor o vývoze hovädzieho mäsa na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

slovakia

left justify in out

V rámci tohto mandátu chce exekutíva EÚ rokovať so Spojenými štátmi a preskúmať fungovanie existujúcich kvót na dovoz hovädzieho dobytka bez podpory hormónov na trh EÚ.

 

Komisia sa zaviazala konať v duchu spoločného vyhlásenia, ktoré 25. júla vo Washingtone schválili predseda EK Jean-Claude Juncker a prezident USA Donald Trump a ktoré má spustiť novú fázu obchodných vzťahov medzi Úniou a Spojenými štátmi. Podľa tohto vyhlásenia obe strany budú pracovať aj na nevyriešených otázkach z oblasti obchodu.

 

Eurokomisár pre poľnohospodárstvo Phil Hogan v tejto súvislosti upozornil, že mandát, ktorý eurokomisia žiada od Rady, má za cieľ vyriešiť niektoré obavy Spojených štátov týkajúce sa fungovania dohodnutých dovozných kvót na základe "uspokojivého riešenia", ktoré bude plne v súlade s pravidlami WTO. Hogan priznal, že ide o krok, ktorý má zmierniť súčasné napätie medzi Úniou a USA.

 

"Chcem ubezpečiť európskych výrobcov, už existujúce kvóty hovädzieho mäsa dohodnuté v rámci memoranda o porozumení zostanú na rovnakej úrovni. Tiež chcem ubezpečiť našich spotrebiteľov, že uvedené kvóty budú aj naďalej pokrývať iba produkty spĺňajúce vysoké normy bezpečnosti a ochrany zdravia v Európe, v tomto prípade iba hovädzie mäso, ktoré nebolo nehormonálne ošetrené," zdôraznil Hogan v správe pre médiá.

 

Komisia napríklad žiada od Rady EÚ, aby Európania pridelili Spojeným štátom časť z kvót na hovädzie mäso, ktoré sú k dispozícii vývozcom z iných krajín.

 

V roku 2009 EÚ a USA uzavreli memorandum o porozumení, ktoré bolo revidované v roku 2014 a ktoré ustanovilo dočasné riešenie dlhotrvajúceho sporu WTO týkajúceho sa používania určitých hormónov podporujúcich rast pri produkcii hovädzieho mäsa. Podľa tejto dohody EÚ pre kvalifikovaných dodávateľov, medzi ktorých patria aj USA, stanovila kvótu 45.000 ton hormonálne neupraveného hovädzieho mäsa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies