Eurokomisia chce ľudí viac informovať o výhodách úniového občianstva

NETKY.SK • 24 Január 2017, 14:09 • 2 min
Eurokomisia chce ľudí viac informovať o výhodách úniového občianstva

BRUSEL – Európska komisia (EK) bude viac poukazovať na práva, ktoré občanom členských štátov vyplývajú z členstva v EÚ a uľahčí im uplatňovanie týchto práv v praxi. Vyplýva to zo správy EK o európskom občianstve.

slovakia

left justify in out

EK v správe konštatuje, že obyvatelia Únie si nie sú vedomí svojich európskych práv, napríklad konzulárnej ochrany od veľvyslanectiev iných členských štátov. Podľa decembrového prieskumu Eurobarometer si 80 percent opýtaných pochvaľuje možnosť voľného pohybu v Únii, ale rovnaký počet respondentov by chcelo o svojich právach, ktoré plynú z členstva v EÚ, vedieť viac.

 

Eurokomisia na to zareagovala sériou opatrení. Zorganizuje celoeurópku informačnú kampaň o občianskych právach garantovných Európskou úniou. Po digitálnej stránke chce občanom uľahčiť prístup k informáciám o ich európskych občianskych právach a organizovať verejné podujatia na túto tému.

 

EK Vytvorí viac možností pre mladých, aby formou dobrovoľníctva mohli pomáhať spoločnosti a prejaviť solidaritu. V tejto súvislosti od decembra umožňuje mladým stať sa členom európskych zborov solidarity. Občanom EÚ plánuje eurokomisia sprostredkovať informácie o voľbách do Európskeho parlamentu.

 

Eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos zdôraznil, že občianstvo EÚ nenahrádza občianstvo členského štátu, ale dopĺňa ho. EK od roku 2010 každé tri roky vydáva správu o informovaní a posilňovaní úniového občianstva. Správa sa opiera o spätnú väzbu od občanov, petície a priamy dialóg eurokomisárov s ľuďmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies