Eurokomisia aktivovala rámec sprísneného dohľadu pre Grécko

NETKY.SK • 11 Júl 2018, 15:27 • 2 min
Eurokomisia aktivovala rámec sprísneného dohľadu pre Grécko

BRUSEL - Európska komisia (EK) v stredu uviedla, že sa rozhodla aktivovať rámec sprísneného dohľadu pre Grécko. Cieľom je podporiť realizáciu dohodnutých reforiem po tom, ako krajina v auguste zavŕši program makroekonomických úprav uskutočňovaný v rámci Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS).

slovakia

left justify in out

Grécko 20. augusta ukončí program makroekonomických úprav v rámci EMS a zostane tak súčasťou eurozóny a EÚ. Rozhodnutie eurokomisie aktivovať rámec sprísneného dohľadu umožní, aby sa situácia v Grécku vrátila do normálu.

 

Sprísnený dohľad exekutívy EÚ podporí dokončenie, realizáciu a pokračovanie už dohodnutých reforiem, v súlade so záväzkami gréckej vlády. Podľa stanoviska EK to má zásadný význam pre budovanie dôvery trhu a pre posilnenie hospodárskeho oživenia Grécka v období bezprostredne po skončení programu finančnej pomoci.

 

Podpredseda EK pre euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis v tejto súvislosti zdôraznil, že 20. august bude pre Grécko novým začiatkom. "Je dôležité, aby Gréci aj naďalej uskutočňovali obozretnú fiškálnu a makroekonomickú politiku a dokončili dohodnuté reformy. Sprísnený dohľad má Grécku pomôcť získať dôveru trhov, investorov a podnikov, ktoré požadujú stabilitu a predvídateľnosť," opísal situáciu Dombrovskis. Dodal, že pre Atény to znamená prilákať viac investícií a zabezpečiť udržateľný rast, ktorý prinesie nové pracovné miesta a lepšie životné a sociálne podmienky.

 

Aj eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici skonštatoval, že Grécko je už schopné "stáť na vlastných nohách", čo však neznamená, že musí zostať osamotené. Spresnil, že Európska komisia bude Grécko naďalej podporovať. A práve to je podstatou sprísneného dohľadu - nejde o štvrtý záchranný program, nezahŕňa žiadne nové záväzky ani podmienky.

 

Rozhodnutie EK nadväzuje na dohodu ministrov financií eurozóny (Euroskupina) z 22. júna, ktorá potvrdila, že Grécko vykonalo všetky opatrenia v rámci štvrtého a záverečného programu. Euroskupina tiež rozhodla o balíku účinných opatrení v oblasti dlhu, ktoré Grécku umožnia, aby opäť stálo na vlastných nohách bez finančnej pomoci svojich partnerov. Grécke orgány sa na odplatu zaviazali dokončiť kľúčové reformy, pričom poskytli aj konkrétne politické záväzky na dokončenie tých štrukturálnych reforiem, ktoré sa už začali. Atény vopred súhlasili aj s aktiváciou rámca sprísneného dohľadu.

 

Súčasťou sprísneného dohľadu budú štvrťročné preskúmania, ktoré umožnia včas zistiť hroziace riziká a prijať opatrenia na ich skoré riešenie. Komisia bude sprísnený dohľad vykonávať v spolupráci s Európskou centrálnou bankou, prípadne aj s Medzinárodným menovým fondom a zapojí sa doň aj EMS.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies