Eurokomisia a Švédsko pripravujú sociálny summit EÚ s dôrazom na sociálne práva

NETKY.SK • 23 Január 2017, 17:37 • 2 min
Eurokomisia a Švédsko pripravujú sociálny summit EÚ s dôrazom na sociálne práva

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes informovala, že spolu so Švédskom pripravuje koncom tohto roka mimoriadny sociálny summit EÚ. Lídri EÚ budú o otázke vybudovania európskeho piliera sociálnych práv rokovať v novembri v Göteborgu.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej konferencii na vysokej úrovni v Bruseli sa zúčastnilo viac ako 600 zástupcov orgánov členských štátov, inštitúcií EÚ, sociálnych partnerov a občianskej spoločnosti, viacerí ministri členských štátov EÚ a predstavitelia EK. Diskutovali o výsledkoch verejnej konzultácie týkajúcej sa európskeho piliera sociálnych práv, ktorá bola vyhlásená v septembri 2015.

 

Dnešnými rokovaniami sa tento proces ukončí a na ich základe eurokomisia vypracuje návrh piliera, ktorý možno očakávať v marci.

 

Predseda EK Jean-Claude Juncker pri tejto príležitosti oznámil, že spolu so švédskym premiérom Stefanom Löfvenom 17. novembra usporiada v Göteborgu "Sociálny summit pre spravodlivé pracovné miesta a rast".

 

"Tento rok bude rozhodujúci. Vzhľadom na ukončenie rozsiahlej verejnej konzultácie nastal čas vytvoriť európsky pilier sociálnych práv. Summit o sociálnych otázkach vo Švédsku nám pomôže dosiahnuť potrebnú dynamiku a presunúť sociálne priority tam, kam patria: na popredné miesto európskej agendy," uviedol Juncker.

 

Sociálnejšia Európa, pre ktorú sú príznačné spravodlivé pracovné podmienky, účinné trhy práce a silný sociálny dialóg, by mala byť podľa Löfvena prioritou pre všetkých Európanov.

 

Sociálny summit v novembri bude príležitosťou prediskutovať politické priority a iniciatívy na európskej úrovni a preskúmať ako môže EÚ, jej členské štáty a sociálni partneri prispieť k dosiahnutiu spoločných hospodárskych a sociálnych priorít. Ambíciou summitu v Göteborgu je združiť hlavy štátov alebo vlád, sociálnych partnerov a iných kľúčových aktérov, aby sa spoločne usilovali o spravodlivé pracovné miesta a rast.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies