Eurokomisárku pre dopravu vyzvali, aby konala voči Nemecku a Francúzsku, pre postihy dopravcov

NETKY.SK • 15 Február 2017, 14:26 • 2 min
Eurokomisárku pre dopravu vyzvali, aby konala voči Nemecku a Francúzsku, pre postihy dopravcov

BRATISLAVA - Eurokomisárka pre dopravu Violeta Bulcová má urýchlene podniknúť ďalšie kroky pri preskúmaní porušenia pravidiel vo vzťahu k Nemecku a Francúzsku ohľadne zákonov o minimálnej mzde, ktoré sa dotýkajú aj slovenských dopravcov. Iniciátorom otvoreného listu je europoslanec a líder SaS Richard Sulík spolu s kolegami z frakcie Európskych konzervatívcov a reformátorov. Pod výzvu sa podpísalo 57 poslancov Európskeho parlamentu.

slovakia

left justify in out

"Nemecko, Francúzsko a najnovšie Rakúsko ochraňujú svoje miestne trhy pred dopravcami z ostatných členských krajín. Prístup, aký tieto krajiny zvolili, zabraňuje slobode služieb a voľnému obchodu s tovarmi, čo ukazuje, že členské štáty nemajú rovnaký meter na každého a nečinnosť komisie v tomto smere nepotvrdzuje jej nestrannosť,“ uviedol Sulík.

Nemecký zákon o minimálnej mzde sa uplatňuje od januára 2015, francúzsky zákon od júla 2016. Vzťahujú sa aj na dopravcov, ktorých vodiči vykonávajú dopravu aj na území Nemecka a Francúzska, teda postihujú aj slovenských dopravcov. Zahraniční zamestnávatelia z rôznych sektorov, vrátane cezhraničnej dopravy, musia za prácu odvedenú na nemeckom a francúzskom území odmeňovať zamestnancov minimálnou hodinovou mzdou týchto krajín. Čelia pritom aj ďalším administratívnym povinnostiam, ako napríklad oznamovacej povinnosti voči nemeckým a francúzskym vnútroštátnym úradom, kde oznamujú informácie o ceste z a/alebo do Nemecka vrátane údajov, resp. pracovných zmlúv vodičov.

S tzv. infringementom voči Nemecku začala Európska komisia v máji 2015. Rovnaký proces spustila komisia voči Francúzsku v júni 2016. Aj ďalšie krajiny prijímajú podobnú legislatívu. Týka sa to napríklad Rakúska, kde obdobný zákon vstúpil do platnosti od 1. januára tohto roka.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies