Eurokomisárku nahnevalo odpočúvanie Merkelovej

NETKY.SK • 24 Október 2013, 14:54 • 2 min
Eurokomisárku nahnevalo odpočúvanie Merkelovej

BRUSEL - Európska komisia vo štvrtok s rozhorčením reagovala na najnovší škandál okolo americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA). Tá mala podľa medializovaných informácií odpočúvať aj nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. Eurokomisárka pre spravodlivosť Viviane Reddingová to označila za vážny problém.

slovakia

left justify in out

"Ochrana údajov sa musí uplatňovať bez ohľadu na to, či ide o e-maily bežných občanov, alebo o mobilný telefón Angely Merkelovej," citovala Reddingovú jej hovorkyňa. Ako dodala, túto tému predloží aj na blížiacom sa novembrovom summite Európskej únie v litovskom Vilniuse. Reddingová navrhuje, aby v tomto smere EÚ prijala legislatívu, ktorá zabráni podobným praktikám. Podľa nej by išlo o "deklaráciu nezávislosti Európy" a vyjadrenie "silného a jednotného hlasu" v tejto otázke. 

Berlín v stredu reagoval rozhorčene na informácie, podľa ktorých mohli americké spravodajské služby odpočúvať Merkelovej telefón. Kancelárka sa spojila aj s prezidentom USA Barackom Obamom, pričom požiadala o "bezodkladné a úplné vysvetlenie". Informácie o možnom odpočúvaní zverejnil ako prvý portál týždenníka Der Spiegel, ktorý predtým priniesol mnohé odhalenia o americkej špionáži pochádzajúce od bývalého spolupracovníka tajných služieb Edwarda Snowdena.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona