Eurokomisárka Malmströmová označila správu Greenpeace o TTIP za nedorozumenie

NETKY.SK • 2 Máj 2016, 17:39 • 2 min
Eurokomisárka Malmströmová označila správu Greenpeace o TTIP za nedorozumenie

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes v podobe vyhlásenia komisárky EÚ pre obchod Cecilie Malmströmovej vyjadrila poľutovanie nad "nedorozumením" spôsobeným únikom dôverných informácií o prebiehajúcich rokovaniach medzi EÚ a USA o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP).

slovakia

left justify in out

Malmströmová opätovne zdôraznila, že EÚ nikdy nepristúpi na zníženie súčasných štandardov ochrany spotrebiteľa a životného prostredia. Komisia zareagovala na správy mimovládnej organizácie Greenpeace, ktorá oznámila, že sa jej podarilo získať 248 strán dôverných dokumentov obsahujúcich asi dve tretiny návrhu budúcej dohody o transatlantickom voľnom obchode. Greenpeace upozornila, že na základe preskúmaných dokumentov "sa občania USA a EÚ budú musieť prispôsobiť snahe o korporátne zisky" a že exekutíva EÚ prijala ústupky v podobe uvoľnenia pravidiel ochrany zdravia a životného prostredia.

 

"EÚ nikdy nepodpíše nejakú obchodnú dohodu, ktorá by znížila úroveň ochrany spotrebiteľa, bezpečnosti potravín a ochrany životného prostredia", zdôraznila vo svojej reakcii Malmströmová. Eurokomisárka na svojom blogu a prostredníctvom účtu na Twitteri upozornila, že budúce obchodné dohody nezmenia platné zákony EÚ o geneticky modifikovaných organizmoch (GMO) alebo spôsob výroby hovädzieho mäsa, a to všetko pri plnom zaručení ochrany životného prostredia.

 

Greenpeace: TTIP uprednostňuje zisk pred ochranou životného prostredia​

 

"Nebudem to ja, ktorá uvoľní pravidlá", spresnila komisárka, ktorá v mene EÚ vedie rokovania o TTIP s americkou stranou. Malmströmová rovnako argumentuje, že dokumenty, na ktoré sa odvoláva Greenpeace "neodrážajú to, čo bude výsledkom rokovaní" s Američanmi.

 

Podľa jej vyjadrenia je celá táto záležitosť iba "nedorozumenie" a dokumenty uvádzané Greenpeace "odrážajú vyjednávacie pozície každej strany, nič iné""Dohoda uzavretá EÚ nemôže zmeniť existujúci zákon, iba ho posilniť. Môžeme sa napríklad dohodnúť s nejakým partnerom na sprísnení pravidiel o bezpečnosti liekov, ale nie na oslabení ich bezpečnosti," vysvetlila situáciu komisárka.

 

Rokovania medzi EÚ a USA o TTIP, ktoré sa má stať najväčšou obchodnou dohodou na svete, trvajú už tri roky. Cieľom je odstrániť colné bariéry a posilniť bilaterálne obchodné vzťahy. Avšak TTIP naráža na silný odpor občianskej spoločnosti, ktorá kritizuje nepriehľadnosť tejto dohody a jej predpokladané negatívne dôsledky pre poľnohospodárstvo, zdravie a životné prostredie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies