Eurokomisári vyjadrili znepokojenie nad zadržaním politikov v Turecku

NETKY.SK • 26 Október 2016, 14:11 • 2 min
Eurokomisári vyjadrili znepokojenie nad zadržaním politikov v Turecku

ISTANBUL - Poprední zástupcovia Európskej únie vyjadrili dnes znepokojenie nad zadržaním dvoch hlavných politických predstaviteľov tureckého Diyarbakiru, najväčšieho mesta na prevažne kurdskom juhovýchode krajiny.

slovakia

left justify in out

Šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová a komisár EÚ pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn v dnešnom vyhlásení uviedli, že v boji proti bezpečnostnej hrozbe, ktorú predstavujú kurdskí militanti, musí Turecko dodržiavať právne princípy.

 

"Politické riešenie je jediné uskutočniteľné riešenie," napísali s výzvou, aby Turecko obnovilo mierový proces s kurdskými povstalcami.

 

Starostku Diyarbakiru Gültan Kišanakovú a jej zástupcu Firata Anliho zadržali v utorok večer oficiálne v rámci vyšetrovania terorizmu. Prokuratúra uviedla, že ich chcú vypočúvať pre obvinenia z podpory povstalcov zo zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK).

 

Obaja politici patria k prokurdskej Ľudovodemokratickej strane (HDP). Tú turecká vláda obviňuje z toho, že je politických krídlom PKK, čo však strana samotná popiera.

 

HDP vyzvala na protesty proti zadržaniu Kišanakovej a Anliho, úrad guvernéra provincie Diyarbakir však zdôraznil, že demonštrácie sú zakázané na základe výnimočného stavu, ktorý v Turecku platí po júlovom pokuse o prevrat.

 

Napriek tomu sa dnes pred magistrátom v meste zišlo okolo 1000 demonštrantov, aby požadovali prepustenie starostky a "spolustarostu". Polícia ich rozohnala aj za pomoci slzotvorného plynu a vodných diel.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona