Eurokomisári navštívia Rigu v rámci inaugurácie lotyšského predsedníctva EÚ

NETKY.SK • 6 Január 2015, 16:57 • 2 min
Eurokomisári navštívia Rigu v rámci inaugurácie lotyšského predsedníctva EÚ

BRUSEL - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker dnes uviedol, že v dňoch 7. a 8. januára sa jeho kabinet presunie do lotyšskej Rigy na tradičnú návštevu krajiny, ktorá preberá polročné predsedníctvo v Rade Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Lotyšsko sa ujíma rotujúceho predsedníctva prvýkrát v histórii EÚ. V júli štafetu preberie Luxembursko. V roku 2016 budú predsedníckymi krajinami Holandsko (január-jún) a Slovenská republika (júl-december).
      

Kolégium komisárov pod vedením Junckera a lotyšská vláda budú spolu diskutovať o prioritách lotyšského predsedníctva v EÚ. Podpredsedovia EK a jednotliví komisári budú mať bilaterálne stretnutia s ministrami lotyšskej vlády a zúčastnia sa tiež dialógu s členmi lotyšského parlamentu.
      

Juncker spolu s lotyšskou premiérkou Laimdotou Straujumovou 9. januára oficiálne odštartujú Európsky rok pre rozvoj. EÚ vníma rok 2015 ako obdobie zamerané na stanovenie nového kurzu pre odstránenie chudoby, podporu rozvoja a boja proti klimatickým zmenám.
      

"Nový rok začína s novým predsedníctvom v EÚ pripraveným poskytovať výsledky, ktoré sú dôležité pre občanov. Lotyšsko je prvýkrát predsedníckou krajinou EÚ a ja som ohromený prípravou a ambíciami tejto krajiny," uviedol Juncker.
      

Premiérka Straujumová pripomenula, že priority lotyšského predsedníctva sú konkurenčná Európa, digitálna Európa a zaangažovaná Európa. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies